keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Europaeuksen jäänteet

Olin viime viikolla Kansallisteatterin Lavaklubilla kuuntelemassa Kirsikka Moringin haastattelemana Tuomas M. S. Lehtosta ja Juha Hurmetta. Tilaisuus teki osaltaan tehtävänsä eli sen loputtua menin suoraan lippumyymälään varmistamaan pääsyni Europaeus-näytelmän katsomoon myöhemmin tässä kuussa. (Kuva lipunostosta Tuulispäästä 2.10.1903.)

Hurmeen mukaan näytelmä tulee olemaan "satu ja vertauskuva" eikä "totta". Yhdenlainen teatteriesitys oli myös keskustelu, jossa Europaeuksesta syntyi tai synnytettiin kuva värikkäänä, eksentrisenä, lähes hulluna idealistina, joka kuoli nälkään Pietarissa suurmieskulttiin seonneiden unohtamana. Alkuperäiseen käsikirjoitukseen oli tullut tosin pieni kupru, kun joku oli Lehtoselle todennut juuri ennen aloitusta, että Europaeus oli saanut valtioneläkkeen pari vuotta ennen kuolemaansa.

Unohtumista konkretisoitiin mainitsemalla useampaan kertaan, että Europaeus oli haudattu sijainniltaan tuntemattomaan köyhien joukkohautaan Pietarissa. Mutta kun keskustelu avattiin yleisölle, nousi sen keskuudesta besserwisser, jonka mukaan ylioppilaat olivat Pietarista hakeneet Europaeuksen maalliset jäänteet ja ne oli haudattu Helsinkiin.

Luottaako tuntemattomaan mieheen, joka ei ymmärrä yleisökommentin sopivaa pituutta, vai Moringin sukututkijaksi tituleeraamaa Lehtosta tai Kalevalaseuran 30 vuotta vanhaa artikkelikokoelmaa heiluttanutta Hurmetta? Lienee parasta kaivaa esiin aikalaistietoa, jota saa esiin historiallisesta sanomalehtikirjastosta alle minuutissa.

Esimerkiksi Tapio raportoi 31.12.1884
"D. E. D. Europaeus vainajan ruumis, joka sinkki-arkussa oli tuotu Helsinkiin Pietarista, haudattiin t. k. 4 p:nä lutherilaiseen hautausmaahan. Surusaatto, jossa oli suuri joukko ylioppilaita sekä vainajan ystäviä ja tuttavia, lähti rautatien asemahuoneelta. Ruumiin siunaus oli jo toimitettu Pietarissa, jonka vuoksi ei nyt haudalla mitään kirkollisia menoja tapahtunut."
Europaeusten sukuseuralla, jonka jäseneksi Lehtonen myös esiteltiin, on toki oikea tieto sukulaisensa viimeisestä leposijasta. Sukukokouksen ohjemassa vuonna 2010 oli käynti Hietaniemen hautausmaalle, jonne "on haudattu mm. kansanrunouden tutkijana tunnettu D. E. D. Europaeus". Haudan sijainti on kirjattu Helsingfors släktforskaren listaan ja kuva kivestä on nähtävillä Suomen sukututkimusseuran hautakivitietokannassa.

Opetus: tiedon informaatiolaatua ei paljasta puhujan ulkonäkö, titteli, esiintymiskyky eikä paikka salissa. Eikä kerran haudattu ole välttämättä jäänyt paikalleen.

Ei kommentteja: