torstai 13. helmikuuta 2014

Kylän toimellisin ihminen

Pietari Päivärinnan kirja Jälkipoimintoja II: Omistaan eläjiä on nykyään saatavilla Lönnrot projektin sivuilla. Ei ollut silloin kun esittelin kylän laiskinta miestä, mutta nyt voidaan verkkojulkaisun tuella käsitellä tarinan Kylän toimellisin ihminen. Kyseessä tietenkin nainen.
Hän oli näöltään noin neljänkymmenen vuoden ikäinen roteva nainen. Pitkänsolakkana seisoi hän siinä, ja vaikka hän oli nokisessa työssään jotenkin siintynyt, loisti hänen kasvoissaan kuitenkin täydellinen naisellisuus. Hänen kasvonsa ja koko ruumiinsa oli täyteläinen, ja hänen olentonsa osoitti terveyttä, hyvinvointia ja mielenmalttia.
Ilmari Havun (Pietari Päivärinta, kirjallisuushistoriallinen tutkimus s. 143-144) mukaan oli selvää, että näin esiteltiin Aitta-Priita eli Briitta Kaisa Mikontytär Aittaniemi (s. 1829, tullut Kokkolasta 1868, k. 1905).
Aitta-Priita oli lyhyt, vahva ihminen. Hän viljeli kaupungin maata pohjoiseen menevän maantien varrella ja veti sinne hevosella risukasoja ja puunkuorta, jotka sitten poltti höysteeksi. Hän harjoitti elinkeinonaan myös lehmien hoitoa laitumella ja elukoiden parantelua. Päivärinta on kuvausta tuntuvasti muutellut ja ymmärtääkseni tehnyt Priitasta miesmäisemmän kuin hän todella oli.
Ilmeisesti kaupungilla tarkoitetaan Raahea. Havu mainitsee aviottoman pojan Kustaa Adolf. Sopiva kastemerkintä löytyy lokakuussa 1841 Raahesta, äitinä "Dej. Britha Caisa Pyhäluoto". Nimeen Aittaniemi saan kiinni Havun mainitsemalla veljenpojalla Kaarle Aukusti (s. 1852). Hänen isänsä on kastemerkinnän mukaan Carl August Aittaniemi. Pieni googlailu ja hiskeily viittaa siihen, että Brita Kaisa on syntynyt Kokkolan Långön kylässä 22.4.1829 isänään "Michel Michss. Storkrokvik", joka on sittemmin muuttanut Raaheen. Mikä ei edelleenkään auta Britan löytämisessä kirkonkirjoista.

Havun tieto ulosmuutosta Kokkolasta 1868 sentään saa vahvistuksen listoista: syyskuussa rippikirjan sivulta 309, josta näkyy tulo Raahesta 1864. Vastaavaa ulosmuuttoa ei näy Raahessa 1863 eikä 1864, sillä eihän tämän helppoa ole tarkoitus olla. Rippikirja sentään vahvistaa syntymäpäivän Kokkolassa. Kokkolan maaseurakunnan kanssa minulla on ollut joskus ennenkin ongelmia eikä nytkään oikeaa paikkaa eli langanpäätä löydy Britan elämän seuraamiseksi.

Kuva Tuulispää 28.4.1905

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei!

Sain vinkin että täällä oli juttua esitädistäni Brita Kaisa Mikontytär Aittaniemestä. Britan perhe tuli Aittaniemeen todellakin Öjasta, perimätiedon mukaan laivoja rakentamaan ja kuulemma olivat myös kovia tekemään töitä. Tuon mainitun Kokkolassa käynnin jälkeen Brita näyttää viettäneen loppuelämänsä Raahessa. Aika huikeaa että historian lehdille on tallentunut hänestä tämmöinen kuvaus, olipa se sitten totta tai väritettyä! Muuten, 3.9.1901 Raahen Lehdessä ilmoitettiin: "Pudonnut harmaa saali Antinkankaan ylikäytävän ja Riitamaan välille. Löytäjää pyydetään tuomaan se Brita Aittaniemelle Ståhlbergin taloon." En ole tutkinut enempää onko kyseessä todella sama Aitta-Priita vai oliko Raahessa kaimoja tuohon aikaan.

T. Sanna

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Hienoa, että sukulainen löytyi. Kaikenlaisia henkilöhistoriallisia aarteita on tutkimuksissa, joita ei kaikkia voi käydä läpi.

Unknown kirjoitti...

Vielä pikku tarkennus, Brita Kaisan poika Kustaa Aadolf oli syntynyt 12.12.1851. Kustaa Aadolfista tuli merimies, hän asui vaimonsa Greta Sofian ja poikansa Kustaa Alfonsin kanssa Raahessa. Kustaa Aadolf kuoli 1888.