keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Ota kuva, älä näytä kenellekkään... jaa kuitenkin?

Ulkomailta rantautui tänään Suomeen kampanja, jossa otetaan museossa meitsie ja jaetaan.
Niin siis "jaetaan". Ei siis pidetä itsellä ja katsella vain peiton alla, mikä on pääsääntöisesti museoiden vaatimus, jos kuvaamisen sallivat. Tässä menee taas yksinkertaisen ihmisen pää sekaisin. Minä en saa ottaa valokuvaa omaehtoisesti museossa ja laittaa sitä blogiini. Mutta jos saan erikseen sosiaalisessa mediassa kehoituksen ja laitan pärstäni mukaan otokseen, niin sitten tällainen museopromo on OK. Vaikka museo esiintyisi huomattavasti nätimpänä kuvassa, jos naamani ei olisi mukana.

Noin niinkuin teoriassa. Tänään on nimittäin Kansallisarkiston ilta-aukioloaika, joten kampanja ei pysty houkuttelemaan minua museoon. Mutta suosittelisin, että museot (ainakin Turun) miettisivät mikä ero (jos mikään) on julkaisulla / julkaisulla netissä / jakamisella sosiaalisessa mediassa. Ja millä on arvoa, jonka perään kannattaa katsoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö muka voi julkaista blogissa ? Mitäs lakia siinä rikotaan - ei ainakaan kotirauhaa tai yksityisyydensuojaa.

Copyrightin alaisia teoskuvia ei saa julkaista, se on tietenkin selvä.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

En edelleenkään tiedä lakiperustetta, mutta liian hyvin muistan Vankilamuseon edustajalta saamani sapiskat. "Omaan käyttöön" tarkoittaa tähän mennessä saamieni vastausten perusteella kotona pienen piirin kesken katsomista. Ei minkäänlaista nettiin laittoa.