perjantai 13. joulukuuta 2013

Kolmastoista

SKS:n blogissa Juha Nirkko kirjoitti perjantaista ja 13. päivästä. Vaistomainen reaktioni oli kirjoittaa 'kolmastoista' historiallisen sanomalehtikirjaston hakuun ja kuten (lähes) aina ulos tuli niin herkullinen näkymä menneisyyteen, että pakko jakaa. Aamulehdestä lainaten Uusimaassa 5.9.1910:
Komeata menoa. Toissa lauantaina osoitti eräs tamperelainen maalarin sälli suuremmoista luonteen suuruutta. Hänellä sattui taskussaan olemaan kokonaista 20 mkaa, joilla hän päätti huvitella tavalla, joka vastaisi hänen arvoaan. Ankarasti tuumittuaan päätti hän lähteä tillikkaan. Tuo nyt tosin ei ole mitään merkillistä tai tavatonta, ei edes niin kovin arvokastataan. Mutta sällimme oli taiteilijasieulu ja hänen ajatuksensa lento korkea. Juuri tuo tillikkaan meno olikin aivan erinomaista. Sälli lähti vosikkapirssille, jossa sinä hetkenä sattui olemaan 13 vosikkaa. Vuokrasi ne kaikki. Kaksitoista vosikkaa edellä pitkässä jonossa, kolmannessatoista istui sälli itse. Kolmannentoista vosikan saavuttua tillikan eteen pysähtyi koko kulkue, sälli astui juhlallisesti alas rattailta, kuittasi 6 markalla 50 pennillä vosikkain saatavat, meni tillikkaan ja joi loput rahoistaan. Palasi sitten mestarin luo pyytäen "vörskottia", jatkaakseen näin komeasti alkamaansa humua.

Mitä yks' semmoinen mies osaisikaan tehdä, jos hänellä olisi käytettävänään ei vain vaivaiset 20 markkaa vaan esim. 200,000.  
Rahamuseon rahanarvolaskurin mukaan 20 mk on nykyrahassa (2011) 67,39 euroa. Laskurin hintavertailun perusteella 20 mk edusti 49 tunnin eli suunnilleen viikon työn palkkaa, mikä kertoo (jälleen kerran) rahanarvon vertailujen vaikeudesta/päättömyydestä.  Sillä ei kai Suomessa kukaan saanut täysistä työpäivistä vuonna 2011 kuukausipalkkana 270 euroa? Eikä 13 nykyaikaista taksia inahda mihinkään 22 eurolla.

Ei kommentteja: