tiistai 22. lokakuuta 2013

Tuore karttajulkaisu Mäntästä, hieman kritiikkiä

Eilen tuli spostilaatikkooni Serlachius-museoiden tiedote, jossa luvattiin uusi verkkojulkaisu, joka
tarjoaa historiasta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua suomalaisen paperiteollisuuspaikkakunnan, Mäntän vanhoihin karttoihin, suunnitelmiin ja ilmakuviin vaikka omalta kotitietokoneelta.
Innoitus on tullut Mäntän paikannimiä tutkineelta kaupungingeodeetilta, diplomi-insinööri Markku Pohjalta. Karttojen lähteenä on "Kansallisarkisto, Maanmittauslaitoksen arkistokeskus, Serlachius-museoiden piirustusarkisto sekä Mänttä-Vilppulan kaupungin arkisto".

Ehdin painaa tiedotteen linkkiä ennenkuin luin huolella koko tekstin ja yllätyin kuin yläkulmassa luki arkisesti ja geneerisesti "kokoelmaselain". Tekstiä lukemalla olisi kyllä paljastunut realiteetti eli "Serlachius-museoilla on käytössään tietokanta, jonka avulla aineisto oli mahdollista julkaista."

Kyse ei siis ole suurta kansaa houkuttavasta käyttöliittymästä. Ohjeet sen käyttämiseen on upotettu mukaan yhtenä dokumenttina, mikä on tietenkin parempi kuin ei mitään.

Yksittäisiä karttoja voi nätisti zoomailla, mutta eipä juuri muuta. Karttaan ei voi linkittää, sitä ei voi ladata omalle koneelle. Hetken elin toivossa, että olin erehtynyt latauksesta, kun huomasin mahdollisuuden "tulostaa" näkymästä. Mutta se tuotti tämännäköisen pdf:n
Alkuperäilmaisu "Digitaalinen, originaali Kansallisarkiston kokoelmassa" tarkoittaa joissain tapauksissa, että sama kartta on saatavissa digitaaliarkistossa. Ja kokenut käyttäjä voi sen jopa saada esiin. Jos digitaaliarkistossa olisi jo PID, pitäisi ehdottomasti olla tässä.

Yhdessä tapauksessa samalla alkuperäilmaisulla merkittyä en saa ulos digitaaliarkistosta enkä Astiasta sisältötietojen sanahaulla. Äheltämällä Vakan puolella signumin "TVH P3/89 III D5a 1-8" kautta selviää, että "Suunnitelma laivaväylän parantamiseksi Virtasalmessa. Karta öfver Wirtasalmi sund i Keuru socken af Wasa län." on osa kokonaisuutta "Kartor och profiler till föreslagen farled emellan Näsijärvi samt Keuru och Toivesi sjöar." Mikä on tietenkin ihan ilmiselvää? Kuin myös se, että sen osittainen digitointi on nähtävillä, joskaan ei saatavilla, Serlachius-museoiden kokoelmaselaimessa...

Eli en ole vaikuttunut tästä verkkojulkaisusta. Kartoille on ominaista paikkatieto eli niitä olisi ollut "luonnollisempaa" esittää karttapohjalle kohdistettuina, mikä ei tällä määrällä olisi ollut mahdoton urakka. Nyt karttoja pitää käytännössä selata läpi hakemistosta ja keskinäisestä vertailusta voi vain haaveilla.

Ripauksen positiivisemmaksi lopuksi jälleen opinnäytteitä. (Kyllä, olen äskettäin haravoinut pitkähkön listan näitä. Eivät lopu ihan heti.)

Ei kommentteja: