maanantai 28. lokakuuta 2013

Eksoottinen, Suomea sivuava uutinen

Hapuilin vaihteen vuoksi amerikkalaisia sanomalehtiä ajatellen, että esiin tulisi sieltä jotain jota en muualta älyäisi hakea. Aloitin haravoinnin varhaisimmimmista vuosista ja löysin ensimmäisen erikoisuuden vuoden 1846 lopulta.

New-York Daily Tribune raportoi 10.11.1846 (vastaava uutinen Vermont watchman and State journal 12.11.1846) Kaukasuksen sankarin Schamylin pojan karanneen. Uutinen ei kerro pojan nimeä, mutta taustoittaa hänen elämäänsä. Poika oli 8-vuotiaana joutunut venäläisten vangiksi (ilmeisesti vuoden 1836 paikkeilla). Itse keisari oli järjestänyt pojan sotilaskoulutukseen, jossa poika menestyi erinomaisesti. Poika ei käyttänyt omaa nimeään eikä puhunut perhetaustastaan, josta opettajat ja muut oppilaat olivat tietämättömiä.

Sotilaskoulutuksen jälkeen 18-vuotias poika sai paikan luutnanttina Suomen rykmentissä / Suomeen sijoitetussa rykmentissä. Syksyllä 1846 hän yhtäkkiä hävisi. Esimiehelleen jättämässään kirjeessä hän paljasti kotimaansa ja perhetaustansa sekä kertoi lähteneensä isänsä ja veljiensä luo. Arveltiin, että matkan ensimmäinen etappi oli Ruotsi.

Uutisen ainoa varsinainen kosketuspinta Suomeen on viimeinen lause, jonka mukaan "rikas suomalainen talonpoikaisperhe" oli pidätetty epäiltynä paon avustamisesta.

Koko juttu kuullostaa kuin keksityltä, mutta verkkosivuilla surffailu kertoo, että Schamyl oli verta ja lihaa. Venäläiset kaappasivat häneltä kaksi (!) poikaa, joista toisen Schamyl uhrasi panttivangiksi vain 6-vuotiaana vuonna 1839. Tämä Djemal-Eddin/Cemaleddin kasvoi valkovenäläisessä aristokraattiperheessä, kääntyi kristityksi ja oli upseerina venäläisissä joukoissa kunnes hänet vuonna 1855 vaihdettiin isänsä ottamiin vankeihin. Sanomalehtiuutisen poika oli ilmeisesti nimeltään Muhammed Şefi. (Pojista kertoivat verkkosivut tämä ja tämä.)

Yllätyksekseni venäläisessä Suomessa Kaukasuksen vapaustaistelijasta löytyy sanomalehtimainintoja, jopa ennen kiinniottoaan. Suometar kutsuu häntä 18.8.1848 "vuoriväen mainioksi johdattajaksi"! Isä ja pojat kuvattiin kiinnioton jälkeen Pietarissa vuonna 1859 (Wikimedia)

P.S. Edettyäni selailussa runsaan kymmenen vuotta eteenpäin löytyi oheinen uutinen (Daily gazette and comet 12.12.1860), jossa näkyy, että uutisointi tilanteesta Italiassa oli Suomessa sensuroinnin väärti. Kuka lienee vuotanut Bergin kirjeen Tukholmaan?

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Suomen rykmentissä / Suomeen sijoitetussa rykmentissä

Oli todellakin olemassa keisarillisen kaartin Suomen rykmentti, mutta koska jutun terminologia tuntuu varsin löysältä ("Finland peasants"), niin veikkaan että kyseessä on jälkimmäinen.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos veikkauksesta!

Lähde ei tosiaan ollut tarkin mahdollinen, mutta en juttua kirjoittaessani (melko kauan sitten) löytänyt parempaa.