torstai 29. elokuuta 2013

Unter-upsieri Gustaf Idman tiedottaa

Unter-upsieri Gustaf Idman, joka asui "Lyhtyn Saaressa", oli lähettänyt tiedoksi kaksi asiaa, jotka julkaistiin Turun Wiikko-Sanomissa 20.1.1821. Ensinnäkin
Lyhtyn saaressa, joka on Kuuston Kappelin alustakuntaa, Piikkiön pitäjätä ja puoli 6:etta Suomen virstaa Turusta, löytyy Meren rannalla vastapäätä Kukkarin Salmea, korkea Vuori, jota Sannan Vuoreksi mainitaan. Vimeisen Lokakuun 2:sena päivänä, kello 5:en ja 6:en välillä jälkeen puolipäivän, lohkesi tämän vuoren nokasta 3 syltä korkea ja 5:tä leveä lohko, joka sillä voimalla putosi maahan ja linkountui mereen, että alla kasvavat kyynärän paksuiset puut osittain menivät pirstoiksi osittain upposivat sen kanssa latvoin meren pohjaan ja ainoastansa ylöspäin kääntyneet juuret niistä jäivät näkymään. Meren pohjasta nosti se savi-koon, joka oli syltä korkeampi kuin veen pinta ja vieläkin näkyy, vaikka aallot ovat sitä jo paljon alentaneet. Tämän tapahtuessa kuohui meri ja maa järisi lavealta. Jyräys kuului lähes peninkulman matkaa ympäri Lyhtyn saarta.
Kansalaisen karttapaikka tuntee Kukkarinsalmen Kaarinassa, johon Kuusisto on liitetty. Nykykartassa "Lyhtyn saari" ilmeisesti Lyhtyholma. Karttaan on myös kirjoitettu "Santanokka", mutta kartan lukutaidollani ei selviä, mihin se viittaa.

Toiseksi
... tekee tämän kautta tiettämaksi että Merimiehellä Mikkel Abrahamin poika Sjöblomilla Pargasista, jonka nykyinen asuntopaikka on Idmanille tietämätön, löytyy mainitun Idmannin tallella perintöä Gustaf Sjöblomin Isä vainajan Abraham Henrikin pojan jälkeen, ja että jos ei mainittu merimies laillisen ajan sisään ilmota ihteänsä ja tule tätä perintö-osaansa perimään, jaetaan sama perintö-osa toisten perillisten kesken.
Jälleen yksi merille hävinnyt.

 Brygga med skjul, båtar. Akvarell av Fritz von Dardel. Nordiska museet, Wikimedia

1 kommentti:

Kari Hintsala kirjoitti...

Karttaan on myös kirjoitettu "Santanokka", mutta kartan lukutaidollani ei selviä, mihin se viittaa.

Googlekartalla näkyy rannassa isohko talo, jonne vie Santanokantie, kenties siihen?