sunnuntai 18. elokuuta 2013

Sotilaat ahdingossa Varsinais-Suomessa

Mynämäeltä kirjoitti elämästään 26.7. 1797 sanomalehteen Inrikes tidningar armeijasta eronnut kersantti Adolph Breitholz. Kirje julkaistiin 12.9. varustettuna paikallisen papin totuudenmukaisuuden vakuutuksella ja on leikelty tuohon vasemmalle esille.

Adoph kertoo asuvansa surkeassa mäkituvassa ilman omaisuutta. Vaimo on ja 7 alaikäistä lasta. Ravinto ja vaatetus on armollisten antajien varassa.

Sama ilmoitus julkaistiin myös Åbo Tidningar - lehdessä ja on kopioitu talteen sukuyhdistyksen sivuille.

***

Kolme vuotta myöhemmin, tarkemmin sanottuna 15.8.1800, julkaistiin Inrikes tidningar -sanomalehdessä kapteeni G. J. Wellingkin kirje, joka on leikattu esille alle. Wellingk asui Turussa Hämeenkadun päässä, toinen talo tullihuoneelta päin katsottuna. Wellingk oli hänkin elänyt avuliaiden ihmisten varassa, mjutta nämä olivat kaikki nyt joko kuolleet tai muuttaneet pois kaupungista.

Hiskin mukaan "Capitainen Gotthard Johan Wellingk" kuoli 29.5.1804 73-vuotiaana ja haudattiin Kaarinan kirkkomaahan. Mies löytyy Juha Vuorelan kokoamasta sukutaulusta ja paljastuu, että hänellä oli anomuskirjeen aikaan 18-vuotias poika.Ei kommentteja: