sunnuntai 4. elokuuta 2013

Hihhuleita ja Karjalan mahti

Ahrenbergin muistelmien Människor som jag känt : personliga minnen, utdrag ur bref och anteckningar viidennessä osassa yksi kohdehenkilöistä on suomenkielisen teatterin merkkimies Kaarlo Bergbom. Kirjoitusajan kieliriidoissa Ahrenberg ja Bergbom olivat vastakkaisilla puolilla, mutta aikanaan Ahrenberg oli osallistunut ensimmäisen (?) suomenkielisen teatteri-illan aikaansaantiin. Tästä Ahrenberg kertoo tekstissään elävästi.

Lisäksi hän kertoo kirjansa Hihhuleita: Kuvauksia Itä-Suomesta taustasta, josta Bergbom oli häneltä kysynyt. Kirja käsittelee heränneitä, joten kuvituksena Venny Soldan-Brofeldtin maalauksesta Heränneitä (1898) Daniel Nyblinin ottama mv-valokuva.


Ahrenbergin romaaneihin en ole vielä tutustunut. Project Gutenbergin sivuilla on luettavissa suomennettuina useita:
Ahrenbergin Bergbom-tekstissä kiinnitti huomioni (jälleen/myös) pieni sivuseikka. Fennomaaneja kauhistellessaan Ahrenberg kirjoittaa "Att denna demokratisering skulle  komma att fira orgier af den art som röda  gardet, Karjalan mahti och alla dessa andra "liitto’n"..." ja minä kysyn, mikä ihmeen "Karjalan mahti"?

Google löytää vain yhden lisämaininnan termillä. Eduskunnan pöytäkirjassa vuonna 1907 järjestö mainitaan parikin kertaa ja avuliaasti todetaan m.m. "Matti Läheniemi, joka oli tuon kuuluisan Karjalan mahdin päällikkö". Läheniemellä on Wikipedia-sivu, jonka mukaan Karjalan kansan mahti -järjestö oli eräänlainen Punakaartien ja Voimaliiton välimuoto. Taas löytyi aukkoja tiedoissani kun kolmesta käsitteestä vain punakaartit ovat tuttuja.

Täydellisemmällä järjestön nimellä haku kertoo, että Matti Lackman on Scripta historicassa IX (1985) vastannut kysymykseen Mikä oli Karjalan Kansan Mahti? Kyseisen julkaisusarjanhan selasin läpi juuri viime kesänä...

P. S. Olisin linkittänyt eduskunnan pöytäkirjaan, mutta en löytänyt sitä eduskunta.fi sivustolta. Monia hakuja oli tarjolla, mutta useimmat vain 90-luvulta eteenpäin. Jään ihmettelemään.

Ei kommentteja: