lauantai 6. heinäkuuta 2013

Lauantain Limnell: Herman Nikolai (s. 1855)

Pohjois-Suomi otti 12.10.1881 esimerkiksi vankien karkaamisesta kyytimiehiltä Rauman edellisillä markkinoilla kiinni otetun varkaan, Herman Nikolai Limnellin kertomuksen syksyltä 1879.
Limnell oli mainittuna aikana oleksinut työansiota varten Porin tienoilla, mutta kellonvarkaudesta joutunut kiinni ja Ulvilan nimismiehen passilla lähetetty Kakolan linnaan. Kun L. ja häntä kuljettava vanginvartia saapuivat Laitilan ja Nousiaisten keskivälille, valitti L. matkakumppanillensa sitä haittaa, jonka rautansa hänelle matkaan saattoivat; josta seurasi, että kohtelias vanginvartia vapautti hänet näistä haitallisista esineistä. Nousiaisten pitäjäässä muuttui uusi vanginvartia, mutta eipä tämäkään ollut niin kova, että olisi pannut L:iä uudestaan rautoihin. Ei, päin vastoin hän veljellisesti tarjosi vangille eväsviinaansa, joten ystävyys matkakumppanien kesken luonnollisesti paljon lujeni. Sentähen ei hämmästyttäne ketään, että ystävykset joutuessansa Turkuun eivät ensinkään halunneet mennä synkkään Kakolaan, vaan mieluummin ajoivat erääseen kaupungin olut-kapakkaan. Tässä jatkettiin hauskaa ryypiskelemistä useampia tuntia, kunne ystävykset, nautittuansa kylliksi, läksivät ajamaan takaisin päin. Mutta tultuansa Raunistulan kylään katsoivat he jo tarpeeksi kauan nauttineensa toistensa seuraa, jonka tähen he hellällä hyvästijätöllä ystävyksin erosivat toisistansa. Vanginvartia vaelsi kotiinsa, mutta L. läksi Säkylään. Oltuansa siellä renkinä puolitoista vuotta palasi hän Porin tienoille ja oleksi siellä eri työpaikoissa kunne hän mainitulla markkinaretkellänsä melskeisestä elämästänsä pantiin kiinni ja — tunnettiin.
Aikaisemmin (arvatenkin sama) Herman Nikolai oli saanut nimensä sanomalehteen Satakunta 25.8.1877 kun hänet kuulutettiin avioliittoon Amanda Mathilda Nordlingin kanssa Ulvilan kirkossa. (Pariskunta oli ottanut förskottia ja poika Johan Gustaf syntynyt 27.6.1876.) Ulvilassa 7.10.1855 syntynyt torppari Gustaf Adam Limnellin ja Regina Eriksd:r Roligin poika oli saanut kasteessa etunimet Herman Nikolai ja lienee edellä mainittu.

Perhe on Ulvilan rippikirjassa 1856-1862 Suosmeren Käyrän Näpin torpassa. Isä Gustaf Adolf on syntynyt Ulvilassa 18.6.1820 ja vanhempansa täten "Smed: Henr: Limnel " ja "Fredr: Adamsd:r". Tätä Henrikiä on setvitty SukuForumilla. (Ketjussa vinkattua Iso-Iivarin hakemistoa Limnell-kirjaan en tietenkään muistanut tätä kirjoitussarjaa laatiessani.)

Kuvituksena Daniel Nyblinin mv-valokuva  Karl Emanuel Janssonin maalauksesta Viimeinen tilkka (1869)

Ei kommentteja: