lauantai 20. heinäkuuta 2013

Lauantain Limnell: Carl Fredrik (s. 1830)

Oheisen leikkeen lähde on Suomalainen Wirallinen Lehti 14.2.1871. Keskivaiheilla on langanpainajakisälli Carl Fredrik Limnellin testamentti:
Tämän kautta minä allekirjoittanut selitän viimeisen tahtoni olevan että kaiken jälkeeni jäävän omaisuuteni, kuoltuani, saapi yksinänsä sisareni, merimiehenvaimo Margareta Sofia Michelsson, ilman mitän sekaannusta tahi muuta moitetta muiden perillisteni puolelta; joka vakuutetaan. Salossa, 4 p. syyskuuta 1869.
Käräjäpöytäkirjanote kertoo siskon asuvan Porissa, miehensä etunimen olevan Gustav ja alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä on tuttu perillinen. Jep, ihan oma esiäitinihän se.
Kirjassani Mikvalaksi ja Martinsuoksi (2004) ihmettelin Gustavin matkoja merimieshuoneen asiakirjoihin nojautuen ja surkuttelin Margareta Sofian yksinäistä elämää Porissa. Mutta en äkännyt tietoa perinnöstä, sillä sanomalehtien digitointi oli silloin vasta alussa. (Seli-seli)

Karl Fredrik (s. 19.4.1830) ja Margareta Sofia (s. 1823) ovat Toivo Väinölän kirjassa Satakuntalainen Limnell-suku (Toinen korjattu ja lisätty painos. 1978) sivuilla 33-34 ja huomataan, että veljensä Frans Wilhelm (s. 1836) on täällä jo tullut esille. Karl Fredrikistä Väinölä kertoo
 k. 6.9.1869 Salossa, naimaton. Oli setänsä Karl Gustav Limnellin värjäämössä Salossa kisällinä, sitä ennen oppilaana toisen setänsä luona Turussa.

Ei kommentteja: