maanantai 3. kesäkuuta 2013

Twiittaava Maunu Särkilahti

Turun keskiaikamarkkinoita (ilmeisesti) markkinoiva Maunu III Särkilahti (Turun piispa 1489-1500) ei ole saanut Twitterissä suurta suosiota, mikä on sääli. Monet twiiteistä ovat olleet amatöörin silmin aikaa kivasti kuvaavia.
Kuusiston linnan rauniokuvia ja rekonstruktioyritys blogissani maaliskuussa 2011. Samassa oli kuvia Raaseporin linnasta, jonka Wikipedian mukaan Knut Posse valloitti 1487.
Konradilla Maunu tarkoittaa edeltäjäänsä Konrad Bitziä. Luontoon liittyvä sanonta voi hyvin olla vanha, ympäristöetiikan harjoitustyöstä se löytyy muodossa "Musta pilvi hirvittää, savenharmaa sataa."
Onko Turun linnassa oikeasti ollut aidattu/muuritettu puutarha?? Henrik Olavinpoika Hornin rooli Turun linnassa ei internetin lähteillä aukea.Tapio Salmisen gradu Suomen linnojen ja voutikuntien hallinto vuosina 1412-1448. Tutkimus Suomen linnojen suhteesta keskushallintoon vanhemmalla unioniajalla. kertoo, että Henrik oli avioliiton kautta Klaus Lydekenpojan vävy ja "kuului Suomeen 1300-luvun lopulla asettuneeseen saksalaisperäiseen sukuun, jolla oli maaomaisuutta Vehkalahden alueella ja Varsinais-Suomessa". Ja seuraavassa lauseessa todetaan, että Konrad Bitz oli Klaus Lydekenpojan tyttärenpoika. Pienet oli piirit.

Suurpäiden porvarissuku on päässyt Kansallisbiografiaan ja muutama suvun jäsen myös Evald Ferdinand Jahnssonin vuoteen 1509 sijoitettuun historiallis-romantilliseen näytelmään Raatimiehen tytär.

Kuvituksena vuoteen 1460 ajoitettu saksalainen kuva Eevasta ja Aatamista (National Gallery of Art). Tällainen perhe-elämä jäi Maunulta kokematta, sillä hänhän oli katolisen ajan kirkonmies.
Testattavissa.


Kahden viimeisen twiittin tausta paljastui Kyösti Vilkunan kirjasta Aikakausien vaihteessa, jossa Turkua esitellessä todetaan
Täällä alkoi kaupungin arvokkain osa, jonka useimmat talot olivat kivestä ja kuuluivat tuomiokirkolle. Vasemmalla oli Pyhän Ursulan kilta ja sen rinnalla suuri kivinen Domus clericorum, jonne piispa Maunu Särkilahti oli järjestänyt yhteisen refektoorion eli ruokasalin kaupungissa oleville papeille.

Ei kommentteja: