keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista

Linkitin aamuiseen postaukseen P Hannikaisen kirjan Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista II: Savonmaa (1864). Kuten järjestysnumerosta arvaa, kyseessa on osa sarjasta. Googlen digitoimana olen siitä löytänyt osat
A. W. Lindgren: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista I. Satakunta (1863)
P. Hannikainen: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista III. Karjala (1864)
Joh. Aulén: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista IV. Varsinais Suomi (1864)
A. W. Lindgren: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista V. Hämeenmaa (1864)
Joh. Schroderus: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista VI. Pohjanmaa (1865)
A. W. Lindgren: Kuvia ja Kuvaelmia Suomen maakunnista VII. Uusimaa (1866)

Kahdeksas ja viimeinen osa on kirjastotietokantojen mukaan Ahvenanmaa.

Kirjasten tekstin hyödyllisyys riippuu kirjoittajasta ja hänen käyttämistään lähteistä. Satakunnasta on kirjoitusajan kuvausta, jota voisi johonkin käyttää kun taas Savonmaa oli kuvailevampaa eikä sisältänyt konkreettisia yksityiskohtia.

Otsikon mukaisesti mukana on kuvitusta. Ensimmäisen osan esipuheesta selviää, että kyseessä on "Finland framställdt i teckningar" kuvien kierrätys. Osa kuvista onkin tutun näköisiä, mutta esimerkiksi alla oleva maisema Karkusta ei ole painunut muistiini.

Sen sijaan muistan, että SLS toimitti kyseisistä kuvista ja originaaleista verkkotietokannan. Jota ei olekaan mitenkään yksinkertaista löytää etusivulta lähtien. Jollei muista, että projekti liittyi Topeliukseen. Joten siis SLS:n etusivun alareunasta etsitään erikoisverkkosivujen ikonien joukosta "Zacharias Topelius skrifter" , avautuvan uuden sivun yläreunasta bildbank ja sitten "Finland framställdt i teckningar". "Motiivien" luettelossa en näe Karkkua enkä Kauniaista, joten ei tästä sitten enempää. Paitsi, että joku voisi digitoida kirjaset uudestaan Googlea laadukkaammin. (Kuvista ja niiden taustoista lisää kirjassa Finska vyer, josta motkotin marraskuussa 2011.)

Ei kommentteja: