perjantai 4. tammikuuta 2013

Verkkojulkaisuja Satakunnasta

Sekä Satakuntaliitto että Satakunnan museo ovat päätyneet käyttämään minulle aiemmin tuntematonta sivustoa issuu.com sähköistettyjen kirjojensa julkaisuun. Varmaankin edullinen ja helppo? Lukija saa katsoa sivuja suurehkossa koossa ja joissain tapauksissa voi ladata julkaisun talteen.

Satakunnan museon Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään, huomenna on julkaistu joulukuun 2012 alussa. Ympäristöhistoriallisten artikkeleiden lisäksi kirjassa on kunnittain listattu maakunnallisesti arvokkaat kulttuuriympäristöt. (Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt vuodelta 2009 edelleen verkossa.)

Satakuntaliiton Kokemäenjoen aalloilla ja rannoilla ei ole varsinaisesti "tuore" vaan on ladattu palveluun jo vuosi sitten, huomaamattani. Ympäristöhistoriaa siinä edustaa ainakin Sami Louekarin artikkeli Kokemäenjokilaakson muuttuvat toiminnot ja maisema.

Piispa Henrik ja Lalli on myös vuodelta 2011. Kauniisti kuvitettu Pertti Rajalan teksti lienee tarkoitettu lapsille luettavaksi. Vielä selvemmin lapsille suunnattu on Satakunta satuina vol III - hetkiä historiasta, joka on julkaistu vuonna 2012. Lyhyillä Ulla Koivulan ja Pertti Rajalan tarinoilla liikutaan kivikaudelta nykypäivään saakka. Tarkoituksena on historian kerronnan lisäksi kannustaa paikan päälle kulttuuriperintökohteisiin tutustumaan. Hyvä idea.


Aiemmin olen muistaakseni Satakuntaliiton verkkojulkaisuja katsellut liiton omilla sivuilla ja on niitä siellä edelleenkin. Listassa mukana vuodelta 2007 A281 Satutusina Satakunnasta, mutta ei vanhempia julkaisuja enää verkkoversioina? Eikä listassa ole linkityksiä yllä oleviin ollenkaan?? Olen hieman ihmeissäni.

Googlen ja Internet Archiven ansiosta selviää, että verkkoversiot olivatkin aiemmin Porin kirjaston Satakunta-aluetietokannassa. Nyt kirjaston Satakunta-osaston linkki Satakuntaliitto heittää Satakuntaliiton sivuston sijaan sivustolle satakunta.fi, jossa esitesivulla on linkitettynä edellä esitellyt Satakuntaliiton julkaisut. Jopa kaksi Satakuntaliiton sivuilta! Jotenkin tuntuu, että asioita olisi varaa sekä yksinkertaistaa että parantaa. Mutta kiitos Internet Archiven, minulla on nyt tallessa kopio julkaisun A225 Satakunnan kirkkoteillä tekstistä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja oma apu paras apu.

P.S. Jatkoksi vielä Porilaista teatteria 140 vuotta. Toivottavasti linkitetty jonnekin joskus aiemminkin. Eikä häviä verkosta ilman asianmukaista arkistointia. Niin, ja tallessa oli myös linkki Porin kaupungin sivuilla julkaistuun pdf-tiedostoon Suistolaisten puisto. Porin kansallisen kaupunkipuiston historia ja maisema.

P.S. 2 Porilla on oma wiki-sivusto: Pori-tieto.

P.S. 3 Niin ja kun kerran laajensin verkkosivustoihin, niin täytynee mainita syksyllä julkaistu museoportaali Aikamatka Satakunnassa. Jos haluaa tehdä totisen aikamatkan Satakuntaan niin muistiinpanojeni mukaan Suomettaressa 13.1.1860 on matkakertomusta Satakunnan luodekulmaan.

P.S. 4 Oletko joskus kaivannut Satakunnan karttaa, jossa on pitäjärajat? Arkistolaitoksen digitoima
Yleiskartat (kokoelma) - Yleiskartat (kokoelma) - Yleiskartat - Karta öfver Åbo och Björneborgs län utvisande socknegränsarne. (Yleisk. Ia* 120/- -) tarjoaa tilanteen vuonna 1856. Jolloin Harjavalta kuului Kokemäkeen ja Kauvatsa Huittisiin.
Enemmän yksityiskohtia on saman arkistoyksikön kartassa 10. Ulvilan kihlakunta Turun ja Porin lääniä. (Yleisk. Ia* 33:/- -) vuosilta 1901-1903 ja kartassa 6. Loimaan kihlakunta Turun ja Porin lääniä. (Yleisk. Ia* 33:/- -) vuodelta 1905.

Ei kommentteja: