sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kertausläksyjä

Jossain vaiheessa viime vuotta olin SukuForumin ketjusta huomannut Tyrväällä kastekummin, joka oli kotoisin "Orjanpaasista". Kun ainoa tuntemani Orjapaasi on Kokemäellä ja lempipaikkani, ajattelin, että asiasta pitää ottaa selvää.


Läksy 1: pidä silmät auki, mielenkiintoista tietoa voi olla missä vaan.

Siihen ei ollut juuri tuolloin aikaa, joten kopioin linkin ja tekstin talteen. Yleiseen blogin idealistaan, sillä se ei liittynyt mihinkään erityisempään projektiin. Olisi kyllä voinut päätyä  Kokemäki-kansioiden syövereihin, joihin olisi tavallaan myös kuulunut.

Läksy 2: jos mielenkiintoista tietoa löytyy tallenna se paikkaan, jossa se tulee vastaan uudelleen ja mahdollisimman oikeaan aikaan

Idealistan on tarkoitus pysyä järjellisen mittaisena, joten aikanaan tarkastelin pätkää uudelleen. Tein paikannimihakuja Kansalaisen karttapaikassa ja totesin, ettei Orjapaatta ollut Tyrväällä. Oliko kastekummi tullutkin Kokemäeltä asti? Vaikka Orjapaadella ei tuohon aikaan asunut (kai?) kuin köyhempää väkeä?

Kuka tuntisi Tyrväätä paremmin kuin moderni kartta? No tietenkin Ametsapuro, joka kirjoittaa blogia Tyrvääläinen sukua harrastamassa. Kirjoitin hänelle viestin.
Hei! Osaatko Tyrvään tuntijana auttaa eräässä roikkuvassa asiassa? Huomasin aikanaan SukuForumin kautta, että Tyrvään Varilasta 23.1.1722 kastetulla Helenalla on kummina "kenttävääpeli Sveno Lenning Orjanpaasista". Kokemäellä on Orjapaasi - onko Tyrväälläkin? Kansalaisen karttapaikka ei auta. Terveisin, Kaisa Kyläkoski
Läksy 3: kysy sellaiselta, joka todennäköisesti tietää

Mutta ennen kuin painoin 'lähetä'-nappia, tuli mieleeni, että mukaan voisi laittaa linkin alkuperäiseen tekstiin. Siis ei ainoastaan SukuForumin keskusteluun vaan myös kyseiseen kastemerkintään. Jota en ollut vielä itsekään tarkistanut...

Tarkan päivämäärän ansiosta kaste löytyi nopeasti jopa Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta. Sivut näyttivät hälyttävän sekavilta, mutta kun tiesi täsmälleen mitä hakea...

huomaa, että vaikka O:n ja j:n väliin on ilmaantunut ylimääräinen kirjan, kyse on kuitenkin Ojansuusta, jonka virkatalossa oma esi-isänikin ehti asumaan.


Läksy 4: ennen kuin kysyt, yritä itse
Läksy 5: jos suinkin mahdollista, tutustu alkuperäiseen lähteeseen

2 kommenttia:

Kari K kirjoitti...

Kas vaan, onhan siinä kummina minunkin mahdollinen esiäitini Helena Gertrud Mellin, tosin ei Puotilasta vaan Ruotzilasta! Läksy 6: lue säännöllisesti Kaisan blogia :-)

Ametsapuro kirjoitti...

Olisit laittanu vaan kysymyksen, olisin heti voinu sanoa ettei Tyrväällä mitään Orjapaatta ole. Mää olisin varmistanu ja olenkin laittanu välillä asioiden tarkistuksia muille tutkijoille. Ja ettei vaan kukaan luule että mää joku suuri tiätäjä olisin, niin en sunkaan. Mutta jotain olen oppinu ja paljon on tyrvääläisiä tutkivia jokka tietää mua enemmän mutta mää olen se suulaampi :-) Terveisiä vaan ja iso kumarrus sinne Upille, Iso-Iivarille, Erkille, Pekalle, Pirjolle, Tapiolle, Marja-Leenalle ja tietenkin sinne pilvenreunalle alun innostuksen lähteelle mummulle. Mää olen vaan harrastelija. Silti saa aina kysyä ni kattellaan jos löydetään vastaus.