keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kuva laivasta

Australian National Maritime Museumin valokuva Flickr Commonsissa kiinnitti huomioni  komean laivansa vuoksi. Yllätyksekseni kuvateksti kertoi, että laiva oli suomalainen. Neljämastoinen parkki Pamir oli kuvattu Sydneyn satamassa, mahdollisesti sen ollessa Australia Day regattan lippulaiva 27.1.1947.

Laivan Wikipedia-sivulta selviää  lisää. Suomalaisessa omistuksessa Pamir oli vuodesta 1931. Se teki historiaa 3.8.1941 Wellingtonin satamassa. Uudessa-Seelannissa "tiedettiin", että Suomi oli "vihollisen valtaama alue", ja tällä perusteella laiva vallattiin ja palautettiin Suomeen vasta 1948. Siis regatan jälkeen!

Lisäsurffauksen perusteella laiva on komeudessaan päässyt Ahvenanmaan postimerkkiin. Wikipediaa perusteellisemmallakaan Jukka A. Mikkolan Pamir-sivulla ei puhuta regatasta mitään. Onneksi Australiassakin on digitoitu sanomalehtiä ja sallittu niiden käyttö pitkälle 1900-luvulle, joten uskon vahvistus on helposti saatavilla:
Ja yhdessä näistä Pamir "Uudesta-Seelannista".

Viimeinen vilkaisu Flickr-sivulle ja huomasin vielä toisenkin kuvan Pamirista. Vielä komeampi. Tämän kommenteihin oli äskettäin lisätty tieto Uuden-Seelannin osuudesta ja linkitetty englanninkieliseen Wikipediaan, jossa olikin paljon enemmän tekstiä kuin suomalaisessa. Mutta ei regatan lippulaivana toimimista!

Lisäys 16.11.2012, kun löytyi samasta paikasta vielä se kaikkein komein kuva. Paitsi, että oli kyllä vielä yksi, toinen, ...

Ei kommentteja: