keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kiperä monivalintakysymys

Jälkijunassa kulkeva tapahtumaraportointini saavuttaa huomenna maanantai-illan poliittisen historian keskustelutilaisuuden. Kyseiseen kirjoitukseen ei tullut mukaan Pilvi Torstin esittämää kiperää monivalintatestiä, joka löytyy tuoreen kirjansa verkkosivun oikeasta laidastakin (lyhennettynä?).

Kysymys kuuluu "Minkälainen on sinun Suomen historiasi? Valitse mielestäsi 5 merkittävintä asiaa." Ja pitkässä listassa on nimenomaan niitä asioita, joita ilman Suomi ei olisi tänään sitä mitä se on. 

Millä ihmeellä näitä pystyy laittamaan merkittävyyden mukaan järjestykseen? Kontrafaktualisoi Suomen historian kuvittelemalla, että kyseinen asia ei olisi toteutunut ja miettii, kuinka paljon erilaisempi Suomi tänä päivänä olisi? Jollei olisi ollut jatkosotaa, eloon olisi jäänyt kymmeniä tuhansia miehiä, jotka jälkeläisineen olisivat voineet tehdä Suomesta jotain ihan muuta kuin mitä se on nyt. Mutta eivät välttämättä olisi siirtäneet talouttamme pelloilta tehtaisiin sotakorvausten tapaan. Äh.

En muista esitelmän yhteydessä vilautettua Torstin tutkiman populaation top 5 -listasta kuin sen, että "Aika Ruotsin valtakunnan osana" ei ollut mukana. Siihen kontrafaktualisointimetodin käyttäminen on niin vaikeaa, että vaihtoehto on kiistatta mukana omassa valintasetissäni. Siihen olisin valmis ottamaan myös Suomen kristillistämisen, mutta niin vanhoja asioita ei listalla ole ollenkaan. Eli ei siis myöskään raudan tulo, maanviljelyskulttuurin omaksuminen eikä keramiikan käyttö.

Hups. Olen sortunut mieltämään Suomen historiaksi asioita ennen Suomen olemassaoloa.

Ei kommentteja: