sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Terveisiä maailmalta


Innostuin yhdessä yli 70 000 muun kanssa ilmoittautumaan Courserassa viikko sitten alkaneelle kurssille A History of the World since 1300. Pitäähän sitä välillä tehdä sitä mitä muutkin eikä jatkuvasti yrittää yksilöllisyyttä.

Luennoija Jeremy Adelman on Princeton Universityn leivissä, mutta tästä ilmaisesta kurssista ei ole luvassa minkäänlaista suoritusmerkintää. Osallistujilta kuitenkin odotetaan muutakin kuin videoiden katsomista ja kuuntelua. Toistaiseksi tehtäviä ei ole julkaistu, joten niiden vaativuus on vielä tuntematon. Todennäköisesti kuulun siihen suureen massaan, joka jättää kurssin kesken.

Luennoissa aloitettiin vuodesta 1300 ja ovelasti muistutettiin mieliin, että nykyisillä kansallisvaltioiden rajoilla ei ollut tuolloin merkitystä. Adelman yksinkertaisti koko maailman kyliin, joissa käytännöllisesti katsoen kaikki tuolloin asuivat ja uskoivat maailma olevan jumalolennon luoma. Nämä yksinkertaiset kommentit tuottivat minulle ahaa-elämyksen, sillä olen kärsinyt pahasta alemmuudentunteesta verratessani Suomen maaseutua Italian renesanssimeininkiin. Mutta asiat Suomessa olivatkin aivan niin kuin muuallakin.

Meillä vaan syntyi vähemmän varakkuutta eli tuotantoa yli käyttötarpeen. Niinpä yhteydet ulkomaailmaan olivat vähäisempiä kuin Aasiassa, johon Adelman keskittyi kertoessaan miten kulkuvälineiden kehitys, talous, aatteet, väkivalta ja taudit alkoivat tuoda maailman osia yhteen.

Ei kommentteja: