keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Pikainen pysäys keksihyllylle


En märklig historia -Julia kirjoitti eilen Marie-kekseistä (på svenska). Eksyin tekstin myötä Kansalliskirjaston digitoimiin pienpainatteisiin, joista esimerkiksi Karl Fazerin tuoteluettelo tarjoaa virtuaalivierailun (erittäin) hyvin varustetun kaupan hyllylle vuonna 1929. Nykyäänhän valikoimat pursuvat vaihtoehtoja, mutta silloin oli varmaan yksinkertaisempaa? No, jaa. Yhdessä luettelossa kahdesta tehtaasta (Helsinki ja Suomalais-englantilainen biscuit-tehdas o.y. Hangossa) tarjottiin yllä näkyvin tuotemerkein varustettuna seuraavat lajikkeet:

Nykyajan ihmiselle ovat tuttuja Marie-keksien ohella digestivet ja cream crackerit. Täytetyt vohvelitkin lienevät olleet tuolloin samanlaisia kuin nyt, mutta täytevaihtoehtoja vuonna 1929 kolme kertaa enemmän. Miltä mahtoi maistua tarino?

Olivatko tuolloiset Carneval-keksit samoja, jotka sittemmin on pilattu rypsiöljyllä? Rex-kakkuun kuuluvat Rex-keksit ovat mennyttä elämää. Jättikö maalta tullut Petit Beurre -keksit hyllyyn, kun ei osannut nimeä lausua? Populaari-blogi on muutama vuosi sitten esitellyt Hangon tehtaan keksien Radio, Tapion sarvi ja Kaura mainoksen.

Menisiköväthän keksit nimellä Mainio tai Hyvä nykyään kaupaksi?

Keksinimiä googlatessa tuli esiin Hesarin uutinen 8.8.2012: Fazer alkaa jälleen valmistaa keksejä Suomessa. Siinä todetaan "Fazer aloitti keksinvalmistuksen jo 1929, mutta tuotannosta luovuttiin vuonna 1995." Myivät keksejä kuitenkin jo vuonna 1925, kun samassa tuoteluettelossa oli huonekalujakin. Wikipedian mukaan keksien valmistus aloitettiin 1924. Kuka mahtaa olla oikeassa ja onko ongelmana oma tehdas vs. välitys?

Ei kommentteja: