perjantai 7. syyskuuta 2012

Englannissa 1911

WDYTYA-yliannostuksesta tuli mieleen poiketa britti-Ancestryn sivulla. Siellä sattui olemaan vielä maanantaina vuoden 1911 väestönlaskenta ilmaistarjouksessa, joten ei kun etsimään Suomessa syntyneitä.

Suurehko joukko osumia on paikasta "Budock and Falmouth, Cornwall", jossa väestölaskentaan on tullut mukaan ilmeisesti yhden laivan miehistö. "Master" on syntynyt Suomessa samoin kuin monet miehistön jäseniksi merkityt. Vastaava klimppi on kirjaantunut paikassa "Great Grimsby, Lincolnshire", jossa on jaksettu merkitä miesten syntymäpaikkakuntiakin ylös.

Monet yksittäisitäkin suomalaisista ovat ammatiltaan merimiehiä. Eksoottisempiakin yksilöitä löytyy ja näistä poimintoja alla.

21-vuotias Judith Eleonora Damsten oli syntynyt Hangossa ja oli väestönlaskennan aikaan vieraisilla paikkakunnalla "Barnes, Surrey". Hänellä ei ollut ammattia, vaan eli omilla varoillaan "private means". Judithin myöhempi aviomies löytyy Wikipediasta. Toinen 21.vuotias on Anna "Talaskur", joka on vuokralainen norjalaisen pariskunnan taloudessa paikassa "Holy Trinity and St Mary, Yorkshire-East Riding"

37-vuotias Lilly Vea Crichton ilmoitti syntyneensä Suomessa. Hän oli vuonna 1911 alivuokralaisena taloudessa, jossa 47-vuotias rouva Annie Mary Smith oli myös Suomessa syntynyt. Paikka "Dudley, Staffordshire". Lähistöllä eli paikassa "Handsworth, Staffordshire" vaikutti Suomen Turussa syntynyt 47-vuotias Rurik Crichton perheineen. Verkkosukupuu kertoo, että Lilly ja Rurik olivat sisaruksia ja sarjaan kuuluu todennäköisesti myös Annie Mary.

Robert Bates oli vuonna 1911 51-vuotias ja "Makerup and Packer" osoitteessa "23 West St Lr Broughton Manchester".  Sydney Baines 28-vuotias ja "Teacher Handicraft Instructor" osoitteessa "39 Woodville Road, Kings Heath, B'Ham, Worcestershire".

Rudolf Brunstrom oli vuonna 1911 57-vuotias ja ammatiltaan "Manager For Coal Exportes". Tämä Suomessa syntynyt mies asui englantilaisen perheensä kanssa paikassa "Whitley, Northumberland".

Koneinsinööri Aarne Sakari Avela oli 26-vuotias oleskellessaan osoitteessa "39 Laburnum Road Gorton Manchester, Lancashire". Kauppalehti kertoo 14.12.191, että oululainen Avela oli saanut matkarahan Englantiin lokomotiivirakennusten tutkimista varten.

Väinö (25v) ja Elna Blomroos (23v) pitivät vuokrataloa osoitteessa "38 Kingston Street, Hull, Yorkshire-East Riding". Vuokralaisia m.m. Samuel Leivo (27v), Leonard Mannila (26v), Victor Laine (28v), Frank Lempi (24v), Ida Nikander (28v).

Alexander Von Becker oli 45-vuotias ja meijerialalla eli "Representative In Dairy Age Souitier". Suomalaisten sanomalehtien mukaan von Becker oli ainakin vuonna 1902 Suomen meijeriyhditsyksen asiamies Iso-Britanniassa. Vaimo Irma oli vuoden 1911 väestönlaskennassa 38-vuotias ja Suomessa syntynyt, mutta 8-, 7- ja 2-vuotiaat tyttäreet olivat syntyneet Englannissa. He saivat suomalaista vaikutusta arvatenkin perheen kanssa asuneilta palvelijoilta Riikka Keijonen (39v) ja Thilda Kolehmainen (22v). Koko joukko asui osoitteessa "229 Marsland Road, Sale, Cheshire".

Rouva Mary Ellen Collinsin syntymäpaikaksi on puhtaaksikirjoitettu "Sammaford, Finland", mutta alkuperäisestä luettuna suomalaisen silmin kyse on Tampereesta. Hän on 49-vuotias ja asuu englantilaisen perheensä kanssa paikassa "Sheffield, Yorkshire-West Riding".

Suomessa syntynyt sinkku Alice E Cooper on vuonna 1911 19-vuotias ja asuu setänsä/enonsa/tätinsä miehen taloudessa paikassa "Mellor, Lancashire".

Lydia Bergendahl oli 27-vuotias ja asui Ruotsissa syntyneen miehensä kanssa osoitteessa "16 Rowlandson Ter Sunderland, Durham". Englannissa syntyneen kanssa oli naimisissa 30-vuotias Ellie Bennett, joka asui perheensä kanssa osoitteessa "47 Shaftesbury St Stairfoot Barnsley, Yorkshire-West Riding".

Emily Marion Ashwell (281 Iffley Road Oxford, Oxfordshire) oli 63-vuotias ja epävarma synnyinpaikastaan. Ilmeisesti ilmaissut sen "Finland or Lapland" mutta varma ei voi olla, sillä väestölaskennan esityksessä on päädytty salaamaan viimeinen sarake, jossa on merkintöjä vammaisuudesta.

"Bank accountant" eli pankkivirkailija Lucas William Cooke on 46-vuotias ja asuu paikassa "North Manchester, Lancashire". Hänellä on brittikansallisuus "by parentage" eli syntynyt jonkun sattuman kautta Suomessa.

Tomaatteja kasvattava 29-vuotias Ivar Blomkvist on "Nursery Foreman" ja asuu osoitteessa "Denbigh Cottage, Riley Rd, Enfield Highway, Middlesex". Harold Blomqvist on 22-vuotias "Commercial Clerk" osoitteessa "143 Ferme Park Rd, Crouch End N, Middlesex".

Taloudenhoitajana leipänsä ansaitsi 44-vuotias Hilma Elvira Ahlstedt osoitteessa "39 Park Road Pendleton, Pendleton, Lancashire". Suomen Oripäässä syntynyt Ida Hartman oli vuonna 1911 32-vuotias palvelija paikassa "Hale, Cheshire".

Räätäli Charles Ahlgren oli 45-vuotias, asui paikassa "Kings Norton, Worcestershire" englantilaisen perheensä kanssa. Saappaiden korjaaja John Anderson oli 37-vuotias, vaimonsa Paulina 47-vuotias. Paulina ja perheen 15-vuotias poika George olivat syntyneet Suomen Turussa. Nyt perheen osoitteena "247 John Welljamson St, South Shields, Durham". Räätäli Louis Burnstein oli 38-vuotias ja asui Saksassa syntyneen vaimonsa ja englantilaisten lastensa kanssa paikassa "West Derby, Lancashire". Suutari Carl Björk oli naimaton 53-vuotias ja asui Liverpoolissa. Luvialla syntynyt Victor Berglund oli 48-vuotias perheellinen puuseppä osoitteessa "16 Cowdrey Rd, Wimbledon, Surrey".

Vaasassa syntyneet englannin opiskelijat Thyra Lahtinen (21v) ja A???? Lahtinen (19v) asuivat osoitteessa "6 Gordon Square, Bloomsbury, London W C" . Vasemmalla kuva Lontoosta vuoden 1910 paikkeilla, The Library of Congress, Flickr.

"The Kempston Manor, Kempston, Bedford" on asuinpaikkana perheelle, jonka tyttäret Jeannette Anna Armstrong (13v), Joyce Armstrong (15v) ja Helmi Mary Armstrong (19v) olivat syntyneet Suomessa. Kotitalostaan löytyi verkkosivulta pätkä kuvausta:
... behind which is the manor-house, the seat of Mr. A. A. Armstrong, which stands in a park stretching down to the Ouse. The house is an early 19th-century stucco building, having a thin wooden cornice and slate roof. 
Suomalaisissa sanomalehdissä esiintyy 1800-luvun lopussa Joensuusta hevosurheilua harrastanut isännöitsijä/ylihoitaja/disponentti Adalphe Armstrong, joka vaikuttaa vahvalta kandidaatilta kartanonisännäksi, jonka etunimet Albert Adolphe. Googlailulla selviää, että A. Armstrong oli Utra Woodin isännöitsijä.

Ehkäpä siis joensuulaisen Armstrongin ostama Kasper Valdemar Järnefeltin taulu "Metsä" päätyi riippumaan Kempstonin kartanon seinälle?

1 kommentti:

Olavi Suominen kirjoitti...

Hei,
Vasta tänään luin Sukututkijan loppuvuosi -tekstin. Tiedän Crichtoneista paljon, esim. seuraavaa:
Annie Crichton née Owen 1833-1924 muutti Englantiin 1900. Hänet haudattiin Turkuun 1924. Hänen lapsiaan olivat mm.
Anne Mary Smith née Crichton (1864Turku - 1951 London
Lilly Vera Crichton, neiti (1872 Turku - Sipoo(?)1942, haudattu Turkuun
Rurik Crichton (1870 Turku - 1922 Lontoo (