maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ulkomailta kuultua

Podcast-soittimen kesäsiivouksen aika.

Radio Electronics July 1957Ruotsin radion Vetandets värld kertoi äskettäin pronssikauden esineiden alkuperästä. Pitkin Eurooppaa on kartoitettu kaivosten metallurgisia ominaisuuksia ja nyt voidaan esineistä tutkia raaka-aineiden alkuperä. Onkohan Suomessa vastaavaa käynnissä?

Vetenskapsradion Forum käsitteli 4.6.2012 ruotsalaisuuden olennaista sisältöä. Viikkoa myöhemmin jaettiin kuuntelijakommentti maahanmuuttajalta, jonka lapsi lasketaan "toisen polven maahanmuuttajaksi", vaikka äidillään on 15 sukupolven juuret Ruotsissa... Kommentoija ehdotti (leikillisesti?) että kaikilla pitäisi olla moinen numero, ei ainoastaan tuoreilla maahanmuuttajilla.

Amerikkalaisen Slaten kielipodcastissa käsiteltiin historiaan sijoitettujen tv-sarjojen kielen ajanmukaisuutta. Tietokoneanalyysillä on löytynyt anakronistisia ilmaisuja, joita käsikirjoittajat eivä ole älynneet (tai välittäneet) välttää. Jos kirjoitan joskus historiallisen romaanin sijoitan sen varmasti aikaan ennen kirjoitettua suomen kieltä...

Planet Money käsitteli maaliskuussa kiltojen opetuksia markkinataloudesta

Podcast History Extra (joka on kimpassa BBC History Magazinen kanssa) jakson 3.3.2012 toisessa puoliskossa Michael Wood kertoi kiinnostavasta tv-sarjasta, jossa kansallinen historia oli kerrottu yhden paikan näkökulmasta. Lisäksi paikkakuntalaiset olivat mukana historian tutkimisessa ja sen esittämisessä ohjelmassa. Wood esittää myös hyvän ajatuksen kartan kääntämisen hedelmällisyydestä. Maantiede voi hahmottua toisella tavalla kun karttapohjoinen on muualla kuin yläreunassa.

BBC:n Thinking Allowed käsitteli tuoreessa ohjelmassa (13.6.2012) sukulaisuussuhteiden merkitystä ja kehitystä. Talteen oli jäänyt myös sarjan osa 11.1.2012, jonka jälkimmäisessä puoliskossa haastateltiin kirjan Debt: the first 5000 years kirjoittajaa David Graeber. Menneisyydessä on nähty moraalittomana sekä velan anto että velkaantuminen, vaikka velka on ollut oleellinen osa jokaista yhteisöä.

Ruotsin Vetenskapsradion historia puhui 23.2.2012 romanien historiasta ja päivämäärästä 30.2.1712. Jälkimmäinen tuntui SukuForumin kommentoinnin perusteella olivan sukututkijoille tuttu asia: Kaarle XII:n suunnitelma siirtyä vaiheittain kalenterista toiseen jäi sodan jalkoihin. Romanien historia on Ruotsissa monimuotoinen, tunnistetaan viisi eri ryhmääkin. Arkeologisia tutkimuksia tehty, moisista en ole Suomessa kuullut.

(Kotimaasta oli podcast-soittimeen jäänyt roikkumaan  viime vuoden puolelta Minna Lindgrenin kolumni perinneruuista. Sen voi lukea verkosta.)

Kuva Flickr/Whiskeygonebad

Ei kommentteja: