tiistai 31. heinäkuuta 2012

Lehtileikepinon pohjalta

Kuva: The Cornell University Library/Flickr 

Onkohan stereotyyppisesti uutisköyhän kesäajan ansiota, että lehtileikepinoni on kasvanut ennätyskorkeaksi? Vai omien retkiraporttieni paljouden?

Pohjimmaisena eli vanhimpana on sivu A8 Hesarista 18.6.2012. Siinä selostetaan Mäntsälän kesäkapinaa eli kuuluisamman kapinan jälkeistä välikohtausta, jossa Sdp:n puhujaa yritettiin aseistetun joukon voimin saada yöpaikastaan ulos. Miten olikaan minulle päässyt syntymään ajatus, että oikeistoliikehdintä kuoli Mäntsälän kapinaan? Takaisin koulunpenkille.

Masalan nuorisoteatterin kesäohjelmistoon kuului Matti Kurikasta kertova Sointula-näytelmä. Hesarin jutussa 25.6. oli haastateltu Kurikan lapsenlapsenlasta, joka oli näytelmää katsomassa. Varmaankin erikoinen kokemus.

Hesarin heinäkuun kuukausiliitteessä herätti eräs juttu yleistä huomiota, mutta itseäni kiinnosti eniten taiteilija Markku Laakson sukutarina isoisän isästä Simoni Laaksosta, joka "oli ollut esiintyjänä ihmisnäyttelyssä Saksan Hampurissa. Näyttely pidettiin eläintarhassa." Jutussa todetaan, että saamelaisten esiintymismatkat "on dokumentoitu Suomessa hämmentävän huonosti, osin niistä on jopa vaiettu."

Tietoa juttuun oli kyllä löytynyt ja haastateltu saamelaistutkimuksen professoriakin. Ilmeisesti artikkelin näkökulmavalinnan vuoksi ei ole kuitenkaan tuotu esille Norjan ja Ruotsin saamelaisten vastaavia matkoja ja viime vuonna valmistunutta Cathrine Baglon väitöskirjaa På ville veger? Levende utstillinger av samer i Europa og Amerika? No, siinä suomalaisten osuus oli suhteellisen pieni ja alkoi vasta 1910.

Pääkaupunkiseudun arkeologia sai näkyvyyttä Hesarissa 10.7., jossa juttu yleisökaivauksista Vantaan Mårtensbyn Lillasissa alkoi "Viisi pyllyä pilkistää rivissä kuopasta pienellä metsäisellä kummulla." Haastateltu osallistuja toteaa "Historiasta tulee entistä kiehtovampaa oikeilla kaivauksilla. On hauska kuvitella, miten ihmiset elivät ennen."

2 kommenttia:

Mika, Sointula2013 kirjoitti...

Hei!

Jos sinulta jäi Sointula näkemättä viime kesänä, tule kesäkuun alussa Masalaan. Esitämme näytelmää 10 kertaa kerätäksemme varoja näytelmän esiintymismatkaan oikeaan Sointulaan, Kanadaan.

Lisätiedot www.sointula2013.fi

Mika

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Lipunosto tekeillä.