keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Vanhoista sanomalehdistä

SSS:n kirjastonhoitaja promosi tänään ruotsalaisten sanomalehtidigitointia SSS:n FB-ryhmässä:
KB:n sanomalehtihakuhan on ollut olemassa, 1700-luvun materiaalia kattaen, ainakin loppuvuodesta 2009 alkaen. Silloin ainakin esitin yhden leikkeen ja sittemminhän näitä on ollut täällä aika monta. Osumia 1900-luvultakin olen muistaakseni hyödyntänyt ja ihmetellyt eroavaisuuksia lainsäädännöissä...

Bernadottelandiassa digitoidut sanomalehdet on koneluettu samaan tapaan kuin suomalaisessa historiallisessa sanomalehtikirjastossa. Vanhemman aineiston osalta tarkkuudessa on aika paljon toivomisen varaa, joten tyhjä hakutulos ei tarkoita että aihetta ei sanomalehdissä olisi.

Myöskään hakuominaisuudet eivät ole kehittyneet runsaassa kahdessa vuodessa mihinkään. Suurimpana ongelmana (taas!) aikarajauksen puute. Ainokaiseen päivämääräkenttään voi kyllä syöttää pelkän vuoden, mutta ei vuosiväliä, jolla voisi yksinkertaisesti karsia vuoden 1809 jälkeiset osumat listauksesta.

Välttämättä haku ei siis löydä sitä mitä haluaa, mutta tämän blogin tarkoituksiin on löytynyt enemmän kuin tarpeeksi. Eli poimitaanpa varastosta yksi toistaiseksi julkaisematon. Inrikes tidningar 28.9.1780 sisälsi Helsingistä lähetetyn kirjeen, jossa repostellaan Johan Sederholmin rakennuttamalla laivalla, joka sai nimen Kron-Prins Gustaf Adoph.

Ei kommentteja: