tiistai 15. toukokuuta 2012

Matkustusvinkkejä?

Aamun teemaa jatkaakseni. Tälle kesälle on bussiretkiä löytynyt nihkeäksi ja tpiti ryhtyä omatoimiseksi. Viikonloppuretkeä varten on Kuopioon lennot ostettuna. Ouluunkin on lentoliput taskussa ja tarkoituksena olla perillä neljä päivää. Mikkeliin asti jaksan istua bussissa ja mahdollisesti ehtiä saman viikonlopun aikana Savonlinnaankin.

Tunnetko kyseisiä paikkakuntia? Haluatko suositella nähtävyyksiä tai majoituspaikkoja? Kaikista kommenteista olisi hyötyä, kun kaupungit ovat minulle tuntemattomia.

Ferdinand von Wrightin kesämaisema (Wikimedia Commons)

4 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Tässä joitakin vinkkejä Ouluun:

Jos etsit jotain historiaan liittyvää nähtävää, niin ainakin tuomiokirkon Messeniuksen muotokuva ja muutamat säilyneet vanhat esineet kannattanee katsastaa. Haukiputaan ja Kempeleen kirkoissa on Mikael Toppeliuksen kirkkomaalauksia, niihin pääsee bussilla.

Kierikki-keskukseen on hiukan matkaa (pääseeköhän bussilla?), siellä on alueelta löytynyttä kivikautista esineistöä.

Kotiseutumuseo Turkansaaressa (saari Oulujoessa) kertoo paikallisesta rakennusperinteestä, joinakin kesinä siellä on poltettu tervahauta. Siellä tahtoo olla mahdottomasti sääskiä, joten suojaava vaatetus on hyväksi. Sinne on yleensä päässyt myös laivalla jokea pitkin, tämän kesän tilanteesta en tiedä.

Tähtitornin kahvilan alla on jotain jäänteitä Oulun vanhan linnan perustuksista.

Maakunta-arkiston väki on hyvin ystävällistä, joten jos sinulla on jotain kytkentöjä tänne pohjoiseen, niin käy tarkastamassa puolen Suomen arkisto.

Muuten kaupungin katsastamiseen suosittelen polkupyörän vuokraamista. Pyöräilyreitti Oulujoen suiston siltojen kautta Hietasaareen on hieno ja perillä voi käydä kahvila Hannalassa tutustumassa siihen vähään, mitä on jäljellä 1800-luvun huviloista.

Hotellissa en ole täällä koskaan majoittunut! Isojen ketjujen (Scandic, Holiday Inn, Radison, Cumulus, S-ryhmän Arina) lienevät samanlaisia kaikkialla. Ne ovat ihan keskustassa, joka muuten on todella pieni. Jos etsit edullisempaa vaihtoehtoa, niin Omenahotelli avaa kesällä ja kesähotelli Välkkytalo (ei aivan ydinkeskustassa) on myös käytettävissä. Ehkä en itse majoittuisi tänä kesänä Radisoniin, vieressä nimittäin alkaa kallioparkin rakentaminen. Edeltäviin arkeologisiin kaivauksiin et taida ehtiä, muistaakseni ne on ajoitettu toukokuulle.

Olen osan kesästä täällä, voin lähteä oppaaksi ja kyydiksi, jos saan auton ja satun olemaan paikkakunnalla.

Niko L. kirjoitti...

Mikkelin majoituspaikoista ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta ainakin jos jotakin edullisempaa vaihtoehtoa etsit, niin kannattaa googlettaa Gasthaus Mikkeli.

Sen lähellä sijaitseva Jalkaväkimuseo kannattaa käydä katsomassa tänä kesänä, koska ensi vuonna se on säästösyistä yhtä rakennusta suppeampi. Ajattelin itsekin ottaa ohjelmaan, sillä edellisestä vierailusta on päässyt vierähtämään aika kauan.

Sotahistoriaahan Mikkelistä löytyy, joten esimerkiksi viestikeskus Lokki Naisvuoren uumenissa on ihan suositeltava kohde. Ja sitten kannattaa kiivetä sen päälle Naisvuoren näkötorniin maisemia katsomaan ja vohvelia syömään.

Myös Savon vanhin rakennus Kivisakasti on pieni, kiva kohde, johon ei tosin kannata varata liikaa aikaa, koska nähtävää ei ole erityisen paljon.

Funkisarkkitehtuurista kiinnostuneet käyvät katsomassa Urheilupuiston vanhan snägärin ja Harjun hautausmaan kappelin.

Tulevista suunnitelmista innostuvat menevät satamaan ja ajattelevat mielessään, minkälainen kaupunginosa siihen rautatieaseman ja Savilahden väliin joskus nousee. On satama vanhoine laivoineen ihan kiva kesäkohde muutenkin. Kahvilakioskikin siellä on.

Mikkelin tori on tietysti kaupungin sydän ainakin kesällä. Siellä voi vaikka ihmetellä sitä, kuinka kaikki torin viisi torikahvilaa pysyvät hengissä. Yksi niistä on muuten kesällä auki 24h, joten yölläkin voi mennä kahville.

Mikkelin vasta valmistunut uusi kauppahalli on erikoinen siksi, että se sijaitsee puoliksi kauppakeskuksen sisällä. Toinen puoli on entinen Matkahuollon tavara-asema (tai saattoi se ennen sitäkin olla jotakin muuta).

Täydennän uudella kommentilla, jos jotakin vielä tulee mieleeni.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos teille molemmille perusteellisista tietopaketeista! Anneli, Oulun reissuun on vielä pari kuukautta aikaa, otan sinuun yhteyttä piakkoin - kommentilla blogiisi.

Johanna kirjoitti...

En huomannut, mahdettiinko Kenkäveron pappila jo mainita Mikkeli-vinkkinä. Pysähdyn siinä aina joko syömään tai katselemaan tuliaisia. Tai ihan muuten vaan ihastelemaan miljöötä.

Laitoin muuten just blogiini - viimeinkin - lisää kuvia Strahovin luostarista, kun lupailin niitä jo helmikuussa.