tiistai 28. helmikuuta 2012

Viime viikkojen uutisia

Viime viikonloppuna Twitterin kautta kuulin, että osa Visbyn kaupunginmuurista oli sortunut. Eilen asiasta kertoi myös Nättidningen Svensk historia. Kuullostaa dramaattiseslta, mutta paikallisen miehen ottama valokuva selventää sortumisen merkitystä.

Kotimaisia uutisia eilen tarjosi Hesarin verkkoversio. Kotuksen murresanakirja on tulossa verkkoon. Hitaasti ja osittain.

Hesarin Oma kaupunki -sivuilla kerrottiin, että metallinpaljastajaharrastajan marraskuussa löytämä kirves on ajoitettu. Leena Söyrinki-Harmo on todennut "Ihan tarkasti sitä ei pysty ajoittamaan. Mutta sanoisin, että esine on niin sanotulta roomalaisajalta, noin 200–300 ajanlaskun alun jälkeen."

Keskiajalta on löytö, josta kerrotaan Espoon kaupunginmuseon sivulla. Arkeologian harrastaja oli Bembölen pellolta poiminut korunpalasen ja ymmärtänyt toimittaa sen ammattilaisille.

Laajempaa mielenkiintoa lienee Rauman vesistä löytyneelle olutlastille, josta Yle kertoi äskettäin otsikolla Vuosikertaolutta tosiaan! Makuja merenpohjasta.

Itseäni kiinnosti, vaikkei yhteyksiä Itä-Suomeen olekaan, Ylen uutinen Kalmosaarten luunäytteiden tulokset selvillä. SukuForumilla siitä ei suurempaa keskustelua noussut, vaikka siellä on aiemmin hautasaaria ihmetelty.

Naapurimaassakin jaksetaan luita kaivella. Nyt on saatu luvat Karl Knutson Bonden haudan aukaisuun siinä toivossa, että sieltä löytyisi Maunu Ladonlukko, joka yllätti syksyllä poissaolollaan, kun oma hautansa avattiin.

Ei kommentteja: