keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Karjala ja Inkerinmaa kutsuvat...

... linkittämään sekalaista materiaalia. Yllä Upsalan yliopiston kokoelmasta Carl Axel Lekanderin vuonna 1900 maalama Badstu vid Taubila i Pyhäjärvi . Alla Louis Sparren piirrustukset jutusta Kuvia ja kuvauksia Venäjän Karjalasta, joka julkaistiin kirjallistaiteellisessa joulualbumissa Nuori Suomi vuonna 1892.
Karttoja
Sitten vielä aivan uskomattoman kamalia vuonna 1863 julkaistuja Kertomuksia Viipurin muinaisuudesta. Tyylinäyte:
Kaarle lähestyi neitoa, pani verisen miekkansa pois, otti häntä kädestä kiinni ja kysyi lempeällä äänellä: “— Kaunis neito! Olen pelastanut sinut Jurin kädestä. Olen jalon ritarin poika, olen ruotsalainen. Etkös tahdo vaimokseni? Sano, minä rakastan sinua. Sä olet kaunis, ihana!” Neito katseli nuorukaista, nuorukainen oli kaunis, jalo ja jalous, hyvyys loisti hänen kasvoistaan. Neito punastui, hän loi silmänsä maahan ja kuiskutti:“— Tahdon!”
Kyllä kosiessa kannattaa verinen miekka laittaa piiloon...

Ja alla Suomen kuvalehden numeroista 15.8. ja 1.9.1880 kaksi kuvaa "Vanhan Viipurin puistosta". Näitä voi verrata täällä aiemmin esitettyihin Ludvig von Nicolayn kirjan Das Landgut Monrepos in Finnland (1804) kuviin ja valokuviin 1900-luvun alusta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ja täältä löytyy vielä Karjala-aiheisia blogipostauksia:

http://valihuomioita.blogspot.com