maanantai 2. tammikuuta 2012

Tilastointia

Agricola-keskustelupalstalla Tapio Onnela kertoi sivulatauksia siellä kertyneen vuonna 2010 495 622 ja viime vuonna 571 574. Tuijotin lukuja hieman epäuskoisena, sillä vuosi sitten totesin palstalle kirjoittamieni juttujen saaneen varsin vähän lukukertoja. Eli lähdin hutkimaan lisätietoa sivuston omilla luvuilla ja excel-harjoituksena. Minkä perusteella vuonna 2011
  • Osiossa Uutisia historiasta aloitettiin 201 ketjua, jotka keräsivät 38 195 sivulatausta.
  • Osiossa Uudet historia-aiheiset mediat aloitettiin 227 ketjua, jotka keräsivät 29 075 sivulatausta.
  • Osiossa Puheenvuoroja historiasta aloitettiin 119 ketjua, jotka keräsivät 88 356 sivulatausta.
Näistä siis kertyy 155 626 sivulatausta ja loppujen 400 tuhannen pitäisi syntyä otsikkonäkymistä, vanhemmista ketjuista ja vähemmän aktiivisista osioista? Vai onko niin, ettei otsikkonäkymissä näkyvät "lukemisluvut" ole yhtä luotettavia kuin Google Analytics, johon Onnela viittasi? Verkkosivujen käytön raportointi ei ole niin yksinkertaista kuin toivoisi...

Samaisen Google Analytics-työkalun perusteella tämä blogi keräsi vanhalla ja tuoreemmalla sisällöllä viime vuoden aikana 104 300 sivulatausta (78 974, kun käyntien sisäiset duplikaatit poistettu). Päivittäiset käyntiluvut pysyivät koko vuoden tasaisena, mutta tilaajien eli sisällöstä "pysyvämmin" kiinnostuneiden määrä kasvoi mukavasti. (Piikit alaspäin johtuvat mittausmetodin epätarkkuuksista, toivottavasti.)

Hienoahan on satunnaisten google-hakujen tekijöiden sijaan saada vakiolukijoita eli ilolla olen lukenut vuodenvaihteessa täällä ja Facebookin puolella saamiani kommentteja, jotka kannustavat jatkamaan. Olen myös noteerannut "julkisten lukijoiden" määrän kasvun, nyt oikeassa reunassa esillä luku 94!

Paljonko lukijoita asiasisältöisellä blogilla suomalaisella kielialueella sitten voisi olla? Salla Brunoun lukupäiväkirja keräsi viime vuonna 134 206 sivulatausta 82 022 käynnin aikana. Blogi sai laajempaa julkisuutta kirjamessuilla jaetusta Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnosta ja tämän aiheuttama kävijäpiikki näkyy Sallan jakamassa käyrässä selvästi, mutta liikennemäärä sen jälkeen ei ole kovin paljon korkeammalla kuin aiemmin. Blogeille ei ole kovin helppoa saada uutta lukijakuntaa? Jollei sitten siirry Uuden Suomen alustalle, jossa ainakin kommentoijia riittää.

Ei kommentteja: