torstai 29. joulukuuta 2011

Voista ja laista

Voin ja valevoin tekijät lehdestä Joulupukki III, 1907
Viime aikojen voin puute Suomessa ja Norjassa ei ole vielä tuottanut uutista, jonka kaltaisen löysin Satakunnasta 8.3.1879:
Suomen voin nimellä Hampurissa on ruvettu valmistamaan, myymään ja muualle, varsinkin Norjaan lähettämään jonkunlaista teko-voita, josta petoksesta todellinen Suomen voi tietysti tulee huonoon huutoon.
Ei vain piraattituote vaan myös tuoteväärennös! Vanhoista sanomalehdistä löytyy Suomessakin tehtyjä petoksia. Sanomia Turusta raportoi 25.10.1879 Kuopiosta
... Viime viikoilla ovat kumminkin muutamat jauhon kaupusteliat myyskentelleet jauhoja, joihin nähtävästi on sekoitettu kentiesi mitä törkyä, jopa sanotaan hienoa hiekkaakin tavatun jauhoinseassa. Niin oli viime viikolla ostettu muutamaan taloon eräältä Maaningan mieheltä kolme säkkiä jauhoja ilman vähintäkään petosta aavistamatta, mutta miten olikaan, leipä kun leivottiin, tuli se mustaa kun leppärieskaa ja muutenkin sanden inhottavan makuista ja hajuista. ...
Leipä on vakava asia. Mutta vakavampi on henkirikos, jollaisesta kerrotaan E. Nervanderin kirjassa Uotilan isäntä. Rikosjuttu Suomesta. Alkusanojensa mukaan
Tähän kertomukseen on aiheen antanut eräs synkkä tapahtuma, joka tapahtui kuudettakymmentä vuotta sitten Etelä-Suomessa ja jonka pääpiirteet sittemmin tämän kirjan tekijälle suullisesti esitettiin.
Tosiasiaa laista on Karl Ferdinand Forströmin Kirjoituksia laki-asioista (1862) . Lainkäännöksistä suomeksi on ruotsinkielinen artikkeli sarjan Bidrag till kännedom af Finlands natur och folk osassa 6.

Ruotsalaiselta sivustolta Domboksforskning
löytyy m.m. sanalistoja. SSHY:n wikissä on lista yleisiä 1600-luvun fraaseja tuomiokirjoista.

Kyösti Vilkunan kirja Kahdeksan kuukautta Shpalernajassa alkaa Oulun vankilassa vuonna 1916/1917. Oulun vankilassa käväistään myös Juhana Kokon tarinassa Räisäspoika.

Ei kommentteja: