sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Löytöjä

Viehättävä pullo löytyi Museot Online -selailussa. Lienee ollut kihlajaisiin tai häihin liittyvä, sillä kääntöpuolella on teksti Jag räcker dig Min snööhvita hand I tancka at få dig till min ägta man Anno 1766. Kokoelmissa on myös pullo tekstillä Vacker flicka gådt brännvin Anno 1792 ja pullo, jossa pikaria vuonna 1768 nostanut nainen sanoo Jag i glaset skäncker När du supa täncker.

Erityisluokan opettaja Annu on todennut, ettei 5. luokan historia ole vain vuosilukuja. Luokka toi kouluun kotoa vanhan esineen ja sukupuun ja kävi Seurasaaressa. Retken kuvista työstettiin oppimateriaalia. Näyteltiin lukukinkereitä. Elämyksistä opettaja kirjoitti selkotekstiä, arvioi tulosta ja sitä käytettiin opetuksessa. Sitten vielä kokeen suunnittelu ja palautus. Sukupuiden kohdalla opettaja totesi
Samalla kaksoistunnilla tehty sukupuun täydentäminen sai minut miettimään monenlaista. Äidin sukunimi ei tullut kaikille mieleen ja isovanhemmat olivat vain mummi tai vaari ilman omaa nimeä. Jotkut lapset olivat varmoja siitä, että ei heillä edes ole isovanhempia. Vaan täytyy tunnustaa, että omienkin isoäitieni alkuperäisten sukunimien muistaminen oli työlästä. Minulta puuttuu heistä elävä mielikuva, sillä olen nähnyt heidät vain valokuvista. Joillakin oppilaillani on sama tilanne, joten heitä oli helppo ymmärtää. Ehkäpä saamme silti liitettyä itsemme sukupolvien ketjuun, vaikka osa meistä joutuu käyttämään siinä enemmän mielikuvitustaan muistikuvien sijaan.
Kari Hintsala vieraili Pukstaavissa ja raportoi kuvin. Hiidenkivi-blogin kirjoittaja kävi katsomassa Kivi-näytelmän.

Keskiajan harrastaja Maikki tykkäsi AD 1790-sarjasta.

Kari Rydman tiedotti Twitterin sotaraportoinnista ja muisteli samaa aikaa. Kirsti Ellilä muisteli porilaista vaariaan.

Anneli ajatteli Kanadaan lähteneitä ja tarjosi listan linkkejä.

Tampereen lyseon lukion nettilehti raportoi Teemu Keskisarjan luennon annista.

Charlotte teki på svenska historianörtin tunnustuksia, m.m.
När en berömd bok från 1500-talet tas fram får jag hjärtklappning, tårar i ögonen och blir så exalterad att jag glömmer att fotografera insidan.
Jan Granath kertoi på svenska teknisestä ratkaisustaan tehokkaaseen arkistotyöskentelyyn. Hän myös huvitteli hakemalla ruotsalaisten julkkisten välisiä sukulaisuussuhteita.

Turun yliopiston Aurora 3/2011 sisälsi Timo Niitemaan jutun "1600-luvun Turku – kadonnut kaupunki". Aurora 2/2011 sisälsi Aleksi Rajamäen jutun "Linnavuoren mullan alla".

Ei kommentteja: