maanantai 31. lokakuuta 2011

Yhteys Visbyn kaupunginmuureille?

Poikkesin viime viikolla SSS:n kirjastoon palauttamaan Kimon ruukkia käsittelleen löytöni. Oli aikaa tapettavana, joten uutuuskirjahyllyn silmäilyn lisäksi poikkesin tuoreiden lehtien telineelle. Nappasin käteeni Släkt och hävdin 3/2011 ja totesin sen sisältävän artikkelin otsikolla Släkterna Puke och Fleming - två gotländska adelsätter? Vähän alkoi kiinnostaa, kun molemmat nimet kuuluvat esipolviini.

Kirjoittaja Dick Wase lähtee yhdistämään Puke-sukua minulle tuntemattomaan Scherembeke-sukuentiteettiin. Etunimien sukukäytöllä hän argumentoi esi-isälleni Ragvaldille kolme visbyläistä kauppiasveljeä. Lisäksi Wase näkee todennäköisenä, että näiden äiti on ollut sisar baltialaiselle ritarille Kristiern Scherembeke, joka mainitaan 1267-71. Sisarusten isä ritari Henrik Scherembeke. Vieläpä löytyy Puke-veljeksille mahdollinen isänisä Rag(n)wald, joka on vaikuttanut Visbyssä 1200-1235.

Juuret Visbyssä kelpaisivat minulle hyvin, mutta aika hypoteettiselta vaikuttaa. Fleming-sukua koskien Wase kääntää katseensa myös perinteisen Pommerin sijaan Visbyn muurien sisään. Sieltä kun löytyy Vlaminch-lisänimeä/sukunimeä käyttäneitä ja yhdellä jopa etunimi Claus. Päättely ei minua täysin vakuuta, mutta en minä Pommerin Flemingiäkään aivan tosissani ole ottanut.

Artikkeli on varauksellisia sanoja täynnä. Toivottavasti ne pysyvät lukijoiden mielessä ja mahdollisissa lainauksissa. Epävarmasta tuppaa tulemaan varmaa, mistä ilmiöstä Tiina Miettinen kirjoitti tuoreimmassa Genoksessa. Jonka myöskin SSS:n kirjastossa luin.

Mutta palataan vielä Visbyseen, sillä toista kertaa tuskin saan aasinsiltaa sinne asti. Menneenä kesänä blogin Ketjureaktio kirjoittaja kävi siellä osallistumassa vuoden 1361 taisteluihin. Samasta tarinaa på svenska, videota ja kuvia blogissa Idas Hantverk. Muissakin ruotsalaisissa keskiaikablogeissa oli raportteja, mutta en älynnyt tuolloin ottaa linkkejä talteen ja Google ei nyt löydä. Taistelutapahtuman sivuilla myös tietoa ja kuvia. Alla promovideo.P. S. Kuulemma tuore Anna Jansonin lastenkirja Ritarien taistelu liikkuu myös Visbyssä ja on erään verkosta löytyneen arvostelun mukaan lähinnä mainos paikallisesta keskiaikaviikosta. Kirja on tulossa minulle kirjastosta, mutta tuskin tulen tämän enempää siitä blogiin kirjoittamaan.

Ei kommentteja: