torstai 22. syyskuuta 2011

Uutisia verkkosivujen keskeltä

Pohjanlahden länsipuolella on tehty erikoinen linjaus verkkosivujen säilönnälle. He aikovat arkistoida vain isojen toimijoiden sivut ja nekin sen jälkeen, kun ovat saaneet lopullisen muotonsa. Eli kaikenmaailman harrastajien kokoamat tietopankit ovat heidän silmissään arvottomia. Eivätkä tunnu myöskään ymmärtävän, että verkkosivujen luonteeseen kuuluu päivittyminen.

Kotimaassa herättää tunteita Kopioston keksintö vaatia kouluilta rahaa, jos nämä käyttävät verkkosivujen aineistoa opetuksessa. Jos suunne loksahti auki ja kuului "Täh?", jaan tunnetilan. On täysi mysteeri, millä oikeudella Kopiosto rahastukseen ryhtyy ja kenelle se aikoo rahoja jakaa. Lisäajatuksia hankkeesta Jessica Parland-von Essenin blogissa på svenska ja suomeksi Voima-lehden numerossa 7/2011 s. 14.

Viime perjantaina ilmestyneestä Vihreästä langasta (27/2011) löytyi pikkujuttu "Netin mustat listat kuriin" (s. 7). Pakkoruotsi.net oli julkaissut sivustollaan listan poliitikoista, jotka olivat julkisesti kannattaneet pakollista ruotsinopetusta. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan tämä ei käy, sillä sivustolta ei käy ilmi "kuka on sivuston takana ja siitä vastuussa". Juttu on niin lyhyt, ettei siitä minulle selviä, mihin lakiin on vedottu (*). Mutta todetaan, että oikea media, jolla on päätoimittajavastuu, voisi samanlaisen julkaista ilman seuraamuksia. Pahoin pelkään, että tässäkin on logiikkaa, joka ei insinöörille aukea.

(*) Verkkosivulta selviää, että kyse on henkilötietolaista.

Ei kommentteja: