perjantai 23. syyskuuta 2011

Ulkomailta kuultua

Taisi olla kevättä kun luin eräästä suomalaisesta blogista suosituksen podcastista Stuff You Missed in History Class. Se osoittautui mukavaksi jutuskeluksi, jota oli tarjolla satoja jaksoja. Kuuntelu tuntui välillä urakoinnilta ja kaikki aiheet eivät kiinnostaneet. Tekijät ovat amerikkalaisia ja Yhdysvaltoja käsiteltiin eniten. Mutta mukana oli kyllä juttua muualtakin, Suomikin vilahti kahden hylyn verran: Vrouw Maria ja Ahvenanmaan shampanjat.

Venäjän hallitsijahistoriaa oli kiva kuunnella ja esimerkiksi jakso A Tale of False Dmitri minulle uutta asiaa. Who was Emanuel Swedenborg? avasi Frugårdin vierailulla kuullun nimen taustaa huomattavasti. Mies ei ollutkaan hömpää-hemmo vaan oli tehnyt ennen uskonnollista kääntymystään merkittävää tiedettä.

Kun tuo urakka oli loppupuolella, huomasin BBC History Magazinen markkinoivan numeroitaan podcasteilla. Tarkoituksena on saada ihmiset tarttumaan lehteen, mutta haastattelut toimivat sinälläänkin. Suurin osa jutuista käsitteli joko Britannian hallitsijoita ja maailmansotia, joten en ole rynnännyt lehteä ostamaan, vaikka sen olen Akateemisessa kirjakaupassa nähnytkin.

Koko satsista löysin vain yhden itseäni kiinnostavan aiheen. Lokakuussa 2010 puhuttiin 1600-luvulla eläneen perheen suhteesta lasten sairauksiin ja kuolemiin. Kirjeenvaihdosta näkyy vanhempien suru ja murhe, vaikka toisinaan on väitetty, että lasten kuolema oli niin yleistä, etteivät vanhemmat jaksaneet välittää moisesta. Lapsille kuolema oli tutumpi ja saattoivat myös sitä odottaa, haluten taivaaseen tapaamaan jo edesmenneitä sisaruksia ja muita sukulaisia.

Lyhyesti kerrattuna vielä muutkin ulkomaiset historiapodcastit, joita olen kuunnellut.
  • BBC:n radio-ohjelma Making History keskittyy myös Britanniaan, mutta on aiheiltaan mielenkiintoisempi ja monipuolisempi. Jutut usein aloitetaan kuuntelijakysymyksestä, joka puolestaan ponnistaa paikallis- tai sukuhistorian erikoisuuksista.
  • BBC:n Witness tuottaa joka arkipäivä katsauksen johonkin menneisyyden tapahtumaan, useimmiten 1900-luvulta.
  • BBC:n Great Lives esittelee jonkun valitseman "suuren elämän"
  • BBC:n In Our Time With Melvyn Bragg käsittelee historian vaiheita tai ideoita
  • BBC:n sukututkimusohjelma Tracing Your Roots on juuri aloittanut uuden kauden
  • Engines Of Our Ingenuity on pieniä pätkiä tekniikan historiaa
  • Bowery Boys keskittyy New Yorkiin esitellen paikkoja ja tapahtumia.
  • Dan Carlin's Hardcore History on persoonallista ja huolella tuotettua ilmaisua Amerikasta. Aiheena useimmiten antiikin historia.
  • Vetenskapsradion historia on viikottainen ruotsalainen sisällöltään monipuolinen radio-ohjelma, jonka arkistoa on kuunneltavissa useilta vuosilta
  • Släktband on ruotsalainen sukututkijoille suunnattu ohjelma, jonka arkistoa on kuunneltavissa useilta vuosilta. Tämän syksyn sarja käynnistyi tänä maanantaina teemanaan matkustus.
Ja kun kuunneltava jonain päivänä loppuu, Historical podcasts tarjonnee lisää. Kyseiseen sivustoon en ole vielä ehtinyt kunnolla tutustumaan.

Ei kommentteja: