perjantai 9. syyskuuta 2011

Lähteiden rajalla

SukuForumiin kirjattiin eilen tiedustelu, jossa haettiin "joskus 1500-luvun alkupuolella" syntyneen esi-isän vanhempia. Luettuani huokaisin syvään. Lähteitä moisen tiedon saamiseen kun harvemmin löytyy. On enemmän kuin todennäköistä, että kirjoittaja on kopioinut kaiken - ainakin 1700-lukua edeltävän - tietonsa valmiista tutkimuksista miettimättä hetkeäkään mihin lähteisiin tiedot perustuvat. Minun ei auta kovasti sormeani heilutella, sillä aikanaan olen ollut samassa ajatusmaailmassa. Kun vaan muistaisin, miten siitä pääsin eteenpäin.

Ei tietenkään ole mahdotonta saada noinkin vanhoista ajoista tietoa ja yrittäminen edustaa optimismia, joka itseltäni tahtoo unohtua. Niinpä tuhahtelin myös toisen SF-kirjoittajan tiedustelua 1400-luvun lopulla eläneen miehen testamentin kopiosta. Mutta voisihan sellainen olla olemassa...

Testamentin kyselijällä saattaa olla hatarahko ymmärrys Ruotsin ja Suomen lähdetilanteesta, mutta ainakin hän lähteiden perään kyselee. Eräässä ketjussa mm. Sursillin suvun kantaisää Erik Ångermania koskien. Hänestähän löytyy lukuisilta verkkosivuilta ne samat "faktat", mutta missään en muista nähneeni lähdeviitteitä. Palautuvatko 1600/1700-luvulla tehtyihin muistiinpanoihin vai onko joku joskus Erkan nimen löytänyt myös oman aikansa aineistosta? Ilmeisesti on, sillä esimerkkitekstissä todetaan:
Hänet mainitaan Västerbottenin vanhimmassa veroluettelossa 1539 talollisena Uumajan pitäjän Tegin kylässä. Erik Ångerman oli veroista päätellen varakas talollinen. Hänet mainitaan usein myös lautamiehenä. Hän lienee kuollut iäkkäänä 1550-luvun alussa. Hänet mainitaan veroluetteloissa vuoteen 1550 asti, mutta seuraavista veroluetteloista 1553 häntä ei löydy.
Voudintilejä on siis joku joskus selannut. Ja saavat muutkin selata, jollei kukaan jaa tarkempia lähdeviitteitä. Kriittisen Sursill-tutkimuksen valmistumista odotellessa.

Ei kommentteja: