perjantai 9. syyskuuta 2011

Ikävä onnettomuus Halikossa 1791 ja huvimajapiirros vuodelta 1817

Kävi niin ikävästi, että 3.2.1791 rusthollari Joh. Simola Uskelasta, joka oli rykmenttipastori Math Simonellin veli, yritti hevosella ja reellä yli Viljakkalan kosken, mutta hukkui. Ruumis löytyi vasta seuraavana päivänä joen jään alta. Hevonen palasi Lempilän kylään ilman rekeä. Tästä kuolemasta raportoitiin toukokuussa ja teksti julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 11.7.1791. Kesä ei ehkä ollut tehokkain aika muistuttaa jääkelien vaarallisuudesta.

Johanin hautaus löytyy Perttelin kirkonkirjoista. Kuolinsyyksi merkitty hukkuminen Wasken purossa. Googlella löytyy Wikipediasta "Vaskion Lempilä", jossa Viljakan alue. Vaskion sivulla mainitaan Kierlan kylä eli ulkopaikkakuntalaisena uskaltanen sanoa olevani oikealla hollilla.

Loppukevennykseksi, mutta arvokkaaksi sellaiseksi "Lusthus med Halmbandomlindade Stolpar och Spjelar, på en liten Kulle imot ändan af Trädgården vid Wjurila : aftecknad den 25 Augusti 1817". Kuva on Uppsalan yliopiston kokoelmista ja kyseinen Viurila mahdollisesti Halikon Viurilan kartano eli täten otsikon alle ahdettavissa.

1 kommentti:

Commander Papoleon kirjoitti...

Kiinnostava tieto saada tämän blogin kautta tuo linkki Inrikes tidningar. Olen suomen digitaaliarkiston sanomalehtiä käynyt selvittämässä sukuani ja nyt selvisi, että ruotsissakin on samankaltainen arkisto. Tänään nopeasti selattuani löysinkin sellaisen tiedon, jota ei löydy papereistamme ja kiinnostus sukututkimukseen sai uutta vauhtia. Kiitos!