perjantai 9. syyskuuta 2011

1600-luvun verkostoja

FB-tuttavani päivitti statustaan Marko Hakasen väitöstilaisuudesta Jyväskylästä, joten älysin tarkistaa oliko väitöskirja nyt sitten myös elektronisesti julkaistu. Oli toki. Otsikkonsa - Vallan verkostoissa : Per Brahe ja hänen klienttinsä 1600-luvun Ruotsin valtakunnassa - puolesta kiinnosti, sillä Flachseniuksia kokoonpannessani törmäsin Brahelle lähetettyihin kirjeisiin ja ihmettelin ihmisverkostoja alkeellisella tasolla.

Hakanen on tietenkin huomattavan paljon syvemmällä enkä tässä "kahvitauolla" ole ehtinyt pdf:ää vasta kuin vilaista. Tietenkin aloitin hakemalla Flachseniusta ja esisetä löytyi sentään yhdestä taulukosta. Henkilöhakemistoa selaamalla löytyi Meisner-esitätejä. Sukulaisuusverkostoista todetaan tutkimuksessa sivulla 106
Suvun yhteistoimintaa voidaan jossain määrin kutsua nepotismiksi, mutta silloin asiaa tarkastellaan liiaksi nykypäivän näkökulmasta. Selvää kuitenkin oli, että 1600-luvulla sukulaisia pyrittiin saamaan mahdollisimman hyviin asemiin, jotta suvulle saataisiin rakennettua vahva ja laaja verkosto.
Kokemäelle Brahen verkostot eivät ulottuneet, mutta tarkoitushakuisesti kirjaan voi vilaisuni perusteella tarrata myös kamariviskaali Äimästä kiinnostuneet. Ellei väitöstilaisuudessa ole tapahtunut ikävää käännettä on Kokemäen Pälpälä kartano FT:n arvovallalla. Mitäs minä siihen enää sanoisin.

Ei kommentteja: