lauantai 23. heinäkuuta 2011

Kirkonrakentajasta

Sarjassa kuvia miehistä, joista en ole koskaan kuullut mitään. Tai en ainakaan muista kuulleeni: Jaakko Heikinpoika Kuorikoski. Hän ei päässyt Kyläkirjaston kuvalehden kanteen 15.2.1882 (sillä siinä oli Kokemäen Pyhän Henrikin kappeli, jee!), mutta sisäsivulla Kuorikoski oli kolmas kirjoitussarjassa Suomalaisia miehiä.

No, kyllähän minä oikeasti muistan, että Kuorikosket ovat kuuluisia kirkonrakentajia. (Suku mukana jopa kirjassa Biografinen nimikirja: Elämäkertoja Suomen entisiltä ja nykyajoilta (1883)) Jotain kautta todennäköisesti minulle sukuakin, sillä Jaakko oli syntynyt 20.8.1807 Kaustisilla, jossa on muutama minunkin esivanhempani vaikuttanut. Ainakin mummoni isoisä, joka eli samaan aikaan Vetelissä ja myös harjoitti myös maanmittausta, varmaankin tunsi Jaakon. Vähintäänkin ylitti hänen rakentamansa sillan.

Kuvalehden esittelyssä Jaakosta todettiin muun muassa:
Jaakko Kuorikoskella oli monenlaista taitoa. Sepä selvästi nähdään siitä, että hän oli kynttiläkruunuja valanut, hopeasepän töitä tehnyt, rukkia sorvannut ja maanmittaustöihinkin osaa ottanut. Merkillisin puoli hänen vaikutuksestaan on kumminkin hänen käytöllinen toimensa rakennustaiteen alalla. Kun hän vielä oli sangen nuori, tulivat jo hänen synnynnäiset lahjansa mainitussa taiteessa näkyviin. Rakentaessaan Kivijärven seurakunnan kellotapulia oli hän vasta 16 vuoden ijällä, ja 18 vuotiaana nuorukaisena otti hän tehdäkseen Halsuon nykyisen kirkon. Hän on kaikkiaan rakentanut kolmattakymmentä kirkkoa, joista enimmät ovat Vaasan läänin seurakunnissa, mutta jotkut myöskin Oulun, Kuopion ja Mikkelin lääneissä. Sitä paitsi on hän rakentanut viisitoista kellotapulia ja muutamia siltoja, joista omituisen, älykkään rakennusmuotonsa tähden mainittakoon Tunkkarin silta Vetelissä, Penttilän ja Rauman sillat Kaustisella sekä Alavetelin pappilan lähellä oleva silta.
P.S. Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta löytyy runsaasti kirkonpiirrostuksia polulta Rakennushallitus > Rakennushallituksen piirustukset II (kokoelma) > Kirkot, kappelit, rukoushuoneet, tapulit, hautausmaat ja seurakuntatalot > . Eivät tekijän mukaan haettavissa, mutta tarjoavat paikallishistoriallista kuvitusainesta.

Ei kommentteja: