torstai 28. huhtikuuta 2011

Hädässä sisko tunnetaan

Sanomalehdessä Inrikes tidningar 20.5.1801 julkaistu ilmoitus kertoo siitä, että kaikkien sosiaaliset verkot eivät kannattaneet paikallisesti. 53-vuotias Catharina Margaretha Hässling pyytää apua vanhuudenvaivoista kärsivän ja sokean sisarensa elättämiseen.

lehtileikkeen osalehtileikkeen osalehtileikkeen osaIsosisko Anna Gretan iäksi ilmoituksessa todetaan 77 vuotta. Melko varmasti siis sama kuin Turun ruotsalaisessa seurakunnassa 5.9.1807 83-vuotiaana kuollut "Mamsell Anna Brita Hessling ". Haudattujen listassa ei valitettavasti mitään viitettä asuinpaikkaan eli siskon jäljille haastavaa päästä. Anna Britan kastetta vuoden 1724 paikkeilta ei ainakaan Turun ruotsalaisesta seurakunnasta ole toivetta löytää.

Eli ei siskoista enempää, mutta täytteeksi komea kuva Turusta vuodelta 1814. Peräisin Suomen kuvalehdestä 1.9.1877, mutta perustunee akvarelliin, jonka tekijää en ulkoa muista.

Piirros Turusta

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Perustuu C.L. Engelin akvarelliin.

Anonyymi kirjoitti...

Anna Brita Hessling syntyi Naantalin Taimon tilalla 4.1.1724 kapteeniluutnantti, rusthollari ja ratsumies Anders Matsson Hesslingin ja vaimonsa Maria Pettersdr Hiilon vanhimpana tyttärenä. Sisarukset syntyivät 1725-41 välillä Taimossa, nimeltään Erich Johan, Andreas (k. pienenä), Gustaf, Carolus, Abraham, Eva Catharina, Ulrica ja Anreas. Kapteeniluutnantti Anders Hessling myi Taimon tilan 1754.Etsiessä tietoja tästä suvusta, on syytä muistaa nimen kirjoitusvariaatiot, mm. Hesling/Hessling/Häsling/Hässling.
Terv. Kati