keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Osittain onnistunut paluu Kansallismuseoon

Viime viikolla renesanssiin loppunut opastettu kierros Kansallismuseossa jatkui eilen. Käsittääkseni taidehistorian tutkinnon suorittanut oppaamme vei meitä huoneesta toiseen marmattaen huonekalujen ei-sisutuksellisesta esillepanosta. Havahduin opastuksen ja näyttelyn taidehistoriallisuuteen tosissani vasta kun hän pysähtyi erään vitriinin luo ja sanoi suunnilleen "Kun tämä nyt on Suomen Kansallismuseo, niin yksi vitriini on Suomen suurmiehille. On puhuttu historiallisen museon tarpeesta, mutta en minä tiedä minkälainen se olisi."

Kotimatkani mietinnän perusteella se olisi varmaankin paikka, jossa tuotaisiin esiin tapahtumia kuten nuijasota, nälkävuosi 1601, 1690-luvun nälkävuodet, Isoviha, Suomen sota ja 1860-luvun nälkävuodet. Ja mahdollisesti jotain positiivista kehitystä niinkuin perunan viljelyn omaksuminen tai Turun Akatemian ja Jyväskylän kaupungin perustaminen. Olen aiemmin täällä kommentoinut historiallista museohanketta muistaakseni negatiivisesti, taidan vaihtaa säveltä.

Kun selostuksessa päästiin kohtaan "huomatkaa, että peilit tehtiin kahdesta osasta, se johtui veroista", aloin oman äänettömän monologini "no, ei kyllä ole yhdessäkään näkemässäni lääninveroniteessä ollut mitään peiliveroa". Heh, heh. Seuraavan huoneen vitriinistä löysin painotuotteen "Kongl Maj:ts Taxa på Inrikes????-Tulle" vuodelta 1756 (Kysymysmerkit kiitos kammottavan käsialani.). Siitä oli esillä aukeama, jossa tosiaankin yli sylin korkuisesta peililasista meni TULLImaksu. Vero ja tulli on eri asia, minusta. Mutta en enää tule puuttumaan oppaiden puheeseen tästä aiheesta, edes hiljaa mielessäni.

Ohittaessamme 1600-luvun pappilasisustuksen ihailin tietenkin Kokemäen Gottlebenien perintötuoleja. (Joista oppaamme ei sanonut sanaakaan, massiivinen miinus.) Huolellisesti silmäilin taas kerran hyllyt löytääkseni rasian, joka kuuluu samaan satsiin ja joka Museoviraston esinehallintajärjestelmän mukaan pitäisi olla perusnäyttelyssä. Ei näy tälläkään kertaa. Päästyämme kansanesinehuoneeseen, jossa oli vitriinillinen rasioita, tuli mieleen, että jos se olisi täällä... Lisätietolappunen käteen ja KYLLÄ: Siinä se on! Pimeä kännykäkuva todistukseksi suorituksesta:

Ei kommentteja: