torstai 10. helmikuuta 2011

Sven Tuuvan aseveljistä

Siitä lähtien kun törmäsin historiallisissa sanomalehdissä Suomen sodan veteraanilistauksiin, on takaraivossa pyörinyt ajatus "niistä voisi tehdä koosteen". Enää ei tarvi miettiä, Ilpo Lagerstedt on hoitanut homman.

Lagerstedtin Sven Tuuvan aseveljiä ilmestyi viime vuoden lopulla ja osui onnekkaasti silmiini kirjaston uutuuslistassa. Kirjan esipuheessa selostetaan tarpeellisella tarkkuudella mitä on tehty: kerätty kokoon 50 vuotta sodan jälkeen sanomalehdissä esitettyjä avustuslistoja ja toimitettu se henkilöluetteloksi. Pari sivua sisällöstä vilaistuani aioin nipottaa kirjoitusvirheistä, mutta ilmeisesti Lagerstedt on uskollisesti toistanut lähteittensä tekstin. Tarvittaessa helppo tarkistaa, sillä mukana on viitteet sanomalehtiin.

Kirjaa selatessani silmäni osui muutamaan veteraaniin, joiden ainoat tiedot olivat kuolinilmoituksesta eli esipuheen rajaus ei aivan tarkalleen pidä paikkaansa. "Ylimääräiset" ihmiset tuskin ketään haittaavat tällaisessa hakuteoksessa. Esipuheessa mainittu idea yhtenäisestä tiedostosta Suomen sodan sotilaista kuullostaa hyvältä. Löytyisikö perinneyhdistystä asian ajajaksi tai kiinnostaisiko Biografiakeskusta? (*)

Hakuteoksena Sven Tuuvan aseveljiä toimisi vielä paremmin, jos siinä olisi paikkahakemisto. Sen tekemistä on varmaan haitannut paikkojen epästandardit ilmaisut, mutta niidenkin kokoaminen olisi helpottanut paikallisesti ajattelevaa. Itse en ollut hakemassa sukulaisveteraaneja, mutta mielenkiinnolla luin, että esivanhempieni pienessä kylässä eli Suomen sodan veteraani heikoissa oloissa.

Joitakin sivuja kirjasta on näkyvillä Google Books-palvelussa ja siellä voi myös tekstihaulla selvittää miltä sivuilta "omaa" paikkakuntaa kannattaa lähteä hakemaan. Jos se on kirjoitettu tavanomaiseen tapaan siis. Google ei kirjan sisäisessä haussa tarjoa automaattisesti taivutusmuotoja, joten niitä pitää itse tuottaa.

(*) Ruotsissa kootaan tietokantaa Centrala Soldatregistret vuosien 1682-1901 välillä palvelleista. Vapaaehtoisprojektiin ei ilmeisesti ole osallistunut suomalaisia, ainakin rykmenttimme loistavat poissaolollaan.

Ei kommentteja: