sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kerättyä

Alakulmansa perusteella vuonna 1895 Fritz von Dardelin maalaama kuva kuuluu Nordiska Museetin Wikimediaan digitoimaan kokoelmaan. Kesää odotellessa...

Reija Satokangas nautti nykyajan mahdollisuuksista:
Tänään töihin soitti opiskelija arkistosta, jossa oli tekemässä kandityötään: ja niin me koneiden ääressä, eri puolilla kaupunkia selasimme arkistoluetteloita ja etsimme lisämatskua: joskus muinoin tämä olisi vaatinut meetinkiä arkistolle, materiaalien tilaamista makasiineista ja kaikenlaista muuta ajankulunkia. Mutta eipä tarvi enää kun on arkistoluettelot aineistokuvauksineen netissä. Hyvä juttu!
Clio on på svenska harmitellut 1600-luvun vaatteiden mallien löytämisen vaikeutta. Olen itse aikanaan hakenut pukukuvia internetistä ja ollut samoissa tunnelmissa.

Kiiltomato.net:ssä Otto Lappalainen esitteli Ina Langen romaanin Huonompaa väkeä, joka sijoittuu Helsinkiin Venäjän vallan aikaan.

Aikaisemmin tällä viikolla reposteltiin kallojen mittausta, mutta sillä tehdään edelleen tiedettä. Ylen tiedeuutisten (joissa historia edelleen vain esihistoriaa) mukaan kallomittauksiin perustuen väitetään, että maatalouden tuoneet ihmiset syrjäyttivät entisen väestön Euroopan etelä- ja keskiosissa. "Sen sijaan Euroopan pohjoisosissa, Baltiassa, Skandinaviassa ja Venäjällä viljelijät eivät pystyneet syrjäyttämään aiempia asukkaita, jotka kuitenkin omaksuivat tulokkaiden tuomia uusia tapoja."

Kokonaisvaltaisen kirjoittamisen blogitekstiin Akateemisen kirjoittamisen opetus oli Ville Vuolanto perusteellisesti kommentoinut Tampereen historian oppiaineen käytäntöjä.

Ei kommentteja: