keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Impressionistinen raportti Kansallismuseosta

Liityin vuoden alusta Helsingin kaupunginmuseon ystäviin. Jäsenmaksu ei ollut nominaalinen, joten siitä pitää saada kaikki irti. Eli ilmoittauduin heti vuoden ensimmäisiin tapahtumiin, opastettuihin kierroksiin Kansallismuseossa. Näistä ensimmäinen oli eilen, kattaen ajan 1500-luvun loppuun.

Museo-oppaan täytyy olla aika erinomainen, että minä pysyn tyytyväisenä. Mutta sen sijaan, että nipottaisin sanomisista ja sanomatta jättämisistä, mitä sain vierailusta irti? (Muutakin kuin vuoden 1811 maisemamaalausten kirjan hintaan 1,50 euroa!)

Yllättävän paljon. Mielestäni ei ole montaa vuotta siitä kun viimeksi kävin ajatuksella esihistoriaosuuden läpi, mutta oli paljon, jota olin unohtanut tai en ollut aikanaan kuitenkaan huomannut. Esimerkiksi eläinpäiset mäntyiset lusikat, pronssinapit ja helmet. Kun ihmettelin Historiska Museetissa roomalaisvaikutteista esineistöä en takuulla muistanut, että Kansallismuseon rautakauden vitriinissä oli kaksi viinikauhaa.

Niin, vertailu Historiska Museetiin. Olen käynyt sen esihistorian näyttelyn keskittyen läpi ainakin kolme kertaa ja muistan monta asiaa ulkoa. Siinä liikutaan ajassa eteenpäin tilasta toiseen. Kaikkea mahdollista ei ole laitettu esille, ja samalla on kerrottu enemmän? Kansallismuseossa esineet olivat esillä jokseenkin irtonaisina. Niitä ei sidottu (havaittavasti) löytöpaikkaansa, kulttuuriin tms. Tämä tuomio siis vierailulla, jossa en lukenut infotauluja.

Ero historialliseen aikaan siirryttäessä oli merkittävä. Siellä tavaraa oli paljon vähemmän, mikä tuntuu jotenkin ristiriitaiselta. Esineiden määrä on suhteutettu ajanjaksojen pituuteen? Astioista 1500-luvun huoneessa ei todellakaaan tullut samaa fiilistä kuin ajan inventaarioluetteloita lukiessa. Tai Georg Haggrénin arkeologiaan perustuvista raporteista. En nähnyt yhtään kolmijalkaista savipataa tai sellaisen osaa. Jos muistan oikein, niin Kotkan merimuseossa oli huomattavan paljon pre1600-astioita merenpohjasta - eikö mitään olisi riittänyt tänne? Niin, ja eikö 1500-luvulta olisi ollut jotain kerrottavaa myös sosiaalisista eroista, kaupungin ja maaseudun eroista ja elosta ...

En ole ollut Kansallismuseoon koskaan tyytyväinen, enkä ollut nytkään. Mutta vierailu jatkuu ensi viikolla.

Ei kommentteja: