maanantai 17. tammikuuta 2011

Mielipide omakustanteista

Aamun Hesarissa Veli-Pekka Leppänen arvosteli oma- tai paremminkin palvelukustanteena(*) julkaistun muistelmateoksen. Varsinaisessa arvostelussa hän ei ota kantaa julkaisumuotoon, mutta viereen on tehty kainalokommentti, joka alkaa
Julkaisemisen helppous voi olla sietämätöntä. Ilmestyy kirjoja, joita ei ehdottomasti tarvittaisi.
Täh? Pitäisikö julkaista vain kirjoja, joista ehdottomasti tarvitaan? Julkaisuluettelot lyhentyisivät todella radikaalisti. Vai tarkoittiko Leppänen, että markkinoille tulee niin surkeita opuksia, että ne ovat ehdottomasti tarpeettomia? Jos ovat tekijälleen merkityksellisiä, niin kenellä on oikeus sanoa, että niitä ei olisi saanut painattaa paperille? Pitäisikö palata ennakkosensuuriin? Jota voisi soveltaa myös Hesarin juttuihin?

No, Leppänen kuitenkin lopettaa
Rohkaisevaa nähdä, että omakustanteet sisältävät kelvollista kirjallisuutta. Useinkin.
Ilmeisesti tämä historiantutkija oli siis nähnyt toisenkin julkaisemisen arvoisen omakustanteen, sillä tuskin väitöskirjan tehnyt mies tekisi johtopäätöksiä yhdestä datapisteestä?

(*) Termejä käytetään näköjään netissä hieman sekavasti. Omakustanteen ja palvelukustanteen eron on vetänyt Pilot-kustannus, joka on sittemmin mennyt konkurssiin. Itse näkisin omakustanteen hankkeena, jossa tekijä painattaa erän kirjoja ja hoitaa itse myynnin ja markkinoinnin. Palvelukustanne (kuten Hesarin jutun BooksOnDemand) tarjoaa tekijälle tukea esim. myynnissä. BoD:n tapauksessa kirja menee automaattisesti tarjolle tiettyihin myyntikanaviin eikä tekijän ole pakko lunastaa itselleen yhtään kappaletta varastoon. Kotimaisten toimijoiden malleja en ole vähään aikaan tarkastellut.

3 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Onneksi maassamme on sanan- ja julkaisuvapaus. Jokainen saa tehdä mitä lystää - lukija(t) sitten päättävät onko painanteella arvoa vai ei.

Villiviini kirjoitti...

Häh?! Harmi kun ehdin kantaa jo aamun Hesarin lehtiroskikseen muun turhan lukemiston mukana. Käsittämätön kannanotto. Paljon turhempaakin sitä tehdään ja kuten Juha sanot, lukija päättää. Mehän tiedämme kaikki, että omat ajatukset kovissa kansissa voi olla tekijälleen hyvin merkityksellinen juttu, itselläni tosin vielä kokematta.

Anonyymi kirjoitti...

Omakustannukseen voi olla muukin syy kuin se, että kaupallinen kustantaja ei ole hyväksynyt tuotetta valikoimaansa. Jos kohderyhmä on tekijälle tuttuja markkinointikin onnistuu, käteen jäävä tulo on todennäköisesti suurempi kuin suuren kustantamon tarjoama.