torstai 27. tammikuuta 2011

Laki ja tutkimuksen käsitteet

Luovuttuani Turun Historian johdantokurssin suorittamisesta minun ei tarvitse kirjoittaa opintopäiväkirjatekstiä näkemyksistäni tieteellisen tutkimuksen ja tekstin ominaisuuksista. Mutta, jos muutama sana aiheesta tänne kuitenkin, sukututkijoita edelleen puhuttavan KHO:n päätöksen johdosta.

Suomen ajantasainen lainsäädäntö on Finlex-palvelussa. Tekstihaku sukututki* osuu Valtioneuvoston asetukseen väestötietojärjestelmästä (25.2.2010/128), Lakiin väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista (21.8.2009/661), Henkilötietolakiin (22.4.1999/523) ja Väestötietoasetukseen (22.10.1993/886). Henkilötietolaissa sukututkimus on saanut oman pykälänsä, juuri ennen suoramarkkinointia. Kun samasta laista hain tekstiä 'tieteellinen tutkimus' koin yllätyksen. Se löytyi ensimmäisenä tarkastusoikeuden rajoituksista. Jos joku tekee "historiallista tai tieteellistä tutkimusta" ja käsittelee henkilötietojani, ei minulla ole tarkastusoikeutta! Tämän koen oikeuksiani tallovaksi, yksiselitteisesti.

Mutta takaisin asiaan. "Historiallista tai tieteellistä tutkimusta", siis. On siis historiallista tutkimusta, joka ei ole tieteellistä eikä myöskään sukututkimusta? Sofisti (kyllä kannatti käydä aatehistorian luennolla) sisälläni pyrkii esille. Samaa fraasia on käytetty läpi lain (konsistenssista pari pistettä) ja pelkoni siirtolaistutkimukseni suhteen hälvenevät huomattavasti. Sukututkimusta se ei ole, enkä aio sitä tieteelliseksi tutkimukseksi työstää, mutta kyllä silmät kirkkaina voin sitä historialliseksi tutkimukseksi kutsua.

Jää vain yksi kysymys. Onko Arkistolaitoksen lomakkeissa rastittavissa käyttötarkoitusta kysyttäessä kohta "historiallinen tutkimus"?

Ei kommentteja: