keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Uusi kurssi ja uusi luennoitsija

HY AY Hhs125 Politiikka ja diplomatia, syksy 2010

Eilen alkoi Helsingin avoimen yliopiston historian perusopinnoissa toinen kurssi. Metsätalon luentosali kakkoseen hyvissä ajoin kerääntyneet ihmiset alkoivat jo ulkonäön puolesta olla tuttuja. Uutta luennoitsijaamme saimme odotella jonkin aikaa, hän ei päivätöistään Porvoosta ehtinyt aivan aikataulussa paikalle.

Ero edelliseen oli selvä. Nyt aloitettiin selittämällä suoritusvaihtoehdot, luentoaikataulut ja -paikat kahvitaukotarjoiluja myöten. Saatiin luennoitsijan puhelinnumerokin, mahdollisten epäselvyyksien selvittämiseksi. Tuli kerrassaan turvallinen olo.

Luentojen sisällöstä selvisi, että keskitytään kylmän sodan aikaan. Jee, taas ajanjakso, joka ei kiinnosta minua hiukkaakaan. Rakenteesta todettiin, että käsittely on enemmän temaattista kuin kronologista. Teemoja lueteltiin ja niistä avattiin 'väestöä'. Lukuisat väkiluvut olisivat ehkä hahmottuneet paremmin visuaalisilla havaintovälineillä kuin luettuna. Mutta ihan mukavasti mies jutteli. Nipoilupuoleni heräsi henkiin vain Suomen 1860-luvun nälänhädän kohdalla. Luennoitsija totesi kuolemien syynä olleen "absoluuttinen ruuan puute", mutta lukemani perusteella kyse oli myös "suhteellisen runsaista kulkutaudeista".

Leppoista jutustelua en taida kovin montaa tuntia kuunnella vaan suorittaa kurssin kirjallisuuteen pohjautuvilla esseillä. Jotka optimistisesti kuvittelen saavani jossain välissä aikaan, muutaman muun proggiksen ohessa.

(Kulttuurihissan johdantokurssin tentti on ensi tiistaina enkä ole lukenut vielä sanaakaan.)

Ei kommentteja: