keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Portti ja palovakuutuskonttori

Kontaktihenkilö Arkistolaitokselta tiedotti minulle kesällä, että Porttiin on alettu syöttämään enemmälti sisältöä. Lueskelin tuolloin tekstejä ja annoin kylmiltään kommentteja, mutta nyt oli aika tehdä käytännön testi, johon valikoituu itselleni lähteenä outo, mutta monia kiinnostava Suomen palovakuutuskonttori.

Portti-tekstin alkupuoli antaa kerrassaan asiallisesti perustiedot. On rajavuodet ja jopa kiinteistöjen määrä, joka ei nostata ylisuuria odotuksia hakijalle. Harvat ja valitut ovat ne, jotka täältä rakennuskuvauksen löytävät ja toivottavasti osaavat sitä sitä enemmän arvostaa.

Ohjataan aloittamaan haku Vakasta, joka kuullostaa järkevältä sillä "Yksittäisestä selvityksestä on tietokantaan merkitty yleensä rakennuksen korttelin numero, osoite ja omistaja." Eli nimelläkin hakeminen voi tuottaa tuloksen. Kunhan kirjoitusasu stemmaa.

Ennen nimihakua opastetaan paikkakuntahaku. Kokeilin, mutta ennenkuin ehdin kovin pitkälle klikkailla, hyppäsin digitaaliarkistoon ja tein saman paikkakuntahaun siellä. Joutui klikkailemaan pari sivua, että pääsi oikeaan asiaan, mutta sitten oli kaikki asiakirjat esillä... Uups, niin siellä Vakassa olisi siis näkynyt niitä asiakirjakohtaisia tunnisteita eikä tarvitse selailla umpimähkään.

Eli takaisin Vakkaan ja esimerkiksi Ulvilan alta 1820 löytyy "Koiviston perintöratsutila. Omistaja Nils Gripenberg." sekä linkki digitaaliarkistoon, jossa on seitsemän kuvaa kyseisestä kohteesta. Ei paha, mutta helposti voisi kuvitella esitystavan, jossa paikkakunnan kohteet voisi silmäillä yhdeltä ruudulta ilman lukuisia klikkauksia.

Digitaaliarkiston puolella silmäni ehti jo harhailemaan ja aloin katselemaan läpi lainahakemuksia samasta arkistoyksiköstä. Niissä ei ole erityisen paljon tietoa, eikä allekirjoittajien nimiä ole tarkoituksenmukaista Vakan puolelle kirjata. Perusmallista, josta esimerkki alla, ei selviä kuin päivämäärä ja velkasumma. Tarvittaisiin lisätietoa elämäntilanteesta tms. ennenkuin tästä on varsinaisesti iloa. (Jollei sitten keräile nimikirjoituksia.) Läpilukaisulla huomasin tosin myös hakemuksen, jossa pyydettiin velka-aikaan pidennystä sairauden vuoksi.

Allekirjoittaja Lars von Platen lienee sama mies kuin vuoden 1840 Uuden-Kaarlepyyn postimestari.

Eli sain digitaaliarkistosta enemmän irti lukemalla Portin annin, mutta nautin edelleen eniten harhailusta ja harhaosumista.

Portti-tekstit eivät ole kiveenhakattuja. Jos kokee, että ne eivät kerro kaikkea tarvittavaa tai tietää itse jotain paremmin, niin kaikkien etua palvelee spostin lähetys etusivun yläreunasta löytyvään osoitteeseen.

Ei kommentteja: