keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Antiikkia, antiikkia

HY AY Hhs 110 Historiantutkimuksen johdantokurssi, syksy 2010
TY AY Kulttuurihistorian peruskurssi, verkko-opinnot, syksy 2010

Ei ollut suuri yllätys, että antiikkia itse tutkiva luennoitsija jatkoi eilen antiikin ajassa ohjelmaan merkityn keskiaikaan siirtymisen sijaan. Koska Turun yliopiston kulttuurihistorian kurssilla on antiikki tämän viikon aiheena sain niinkin järkyttävän synergiaedun, että olisin osannut vastata esitettyyn kysymykseen hellenistisen kauden alusta ja lopusta. (Kronologiatenttiin viikko ja muita uusia vuosilukuja ei päähäni ole toistaiseksi tarttunut. Ei vaikuta lupaavalta.)

Antiikki on varmasti törkeän hieno aikakausi, mutta vaikka luennoitsija nimenomaan korosti sen jälkivaikutuksia, en saa asiaan otetta. Tai löydä siihen kosketuspintaa. Lähimpänä taitaa olla ruotsalainen DVD Stenristarna, jossa demottiin kalliokaiverrusten laivakuvien yhtäläisyyksiä Välimeren alueen kuva-aiheisiin. (En uskalla sanoa aikakaudesta mitään, pitäisi katsoa ohjelma uudestaan.) Sillä, jos tyyppien kulttuurin vaikutusalue ulottui omana aikanaan Etelä-Skandinaviaan asti, niin sitten niillä saattoi olla oikeasti merkitystä... Mistä tulikin mieleeni Historiska Museetissa olevat roomalaisvaikutteiset esineet Vendel-kautta edeltäneessä huoneessa. 400-luku?

No, Ruotsi ja aika ennen 1000-lukua ovat kyllä nekin turhan kaukana. Eli, jos joku osoittaa antiikin kulttuurin merkityksen (Raamatun ulkopuolelta) 1600-luvun suomalaiselle talonpojalle, niin silloin voisi alkaa kiinnostaa. Mutta ei paljon ennen. Eli olen alkuperäisen tutkimusnäkökulmaani lukkiutunut tai jotain sen suuntaista.

Mutta terveellisenä opetuksena voin muistaa, että jos itse alan höpisemään viattomille ihmisille vuoden 1601 nälänhädästä, ratsutilallisen asemasta 30-vuotisen sodan aikana tai hollantilaisista palkeista on tämä heille samanlaista merkityksetöntä "hepreaa" kuin minulle Rooman keisarien huseeraukset.

Ei kommentteja: