tiistai 10. elokuuta 2010

Hautakivistä ja oikeuspäätösten tiedottamisesta

Jostain syystä (jo ennen helteiden päätä sekoittavaa vaikutusta) hain kesällä hautakivien kuvien julkisuudesta tehtyä päätöstä. Googlen tuloksiin osui teksti
"Hallinto-oikeus kumosi tietosuojalautakunnan päätöksen - hautakuvat saavat olla internetissä (5.2.2010 6:45) Helsingin hallinto-oikeuden mukaan hautausmaiden hautamuistomerkeissä olevat tiedot on nimenomaan tarkoitettu kenen tahansa nähtäviksi, joten hautakivet ja niissä olevat tiedot voi julkaista esimerkiksi internetissä. Oikeuden perustelujen mukaan kysymys ei ole sellaisesta yksityisyyden suojasta, jota henkilötietolaissa tarkoitetaan."
Tästä eteenpäin ilman tunnuksia en päässyt. Finlex-palvelussa surffailu innoitti palautteeseen, jonka lähetin 9.7.2010 (en vielä ole saanut vastausta):
Finlex-kannasta löytyi todennäköisesti kyseessä oleva tietosuojalautakunnan päätös diaarinumerolla 1/933/2008 (Antopäivä: 18.03.2009). Siinä ei ollut jälkeäkään päätöksestä tehdystä valituksesta eikä tästä (väli?)päätöksestä. Tämä on tapa esittää informaatiota, joka johtaa peruskansalaista helposti harhaan. Varsinkin kun hallinto-oikeuksien päätösten joukosta en edes löytänyt yllämainittua kumoamista. Haulla hautamuisto* löytyy vain edellä mainittu tietosuojalautakunnan päätös.

Olenko ymmärytänyt Finlex-palvelun luonteen väärin jos odotan hallinto-oikeuden päätöksen löytyvän ja siitä tehtävän myös junkinlainen nootti tietosuojalautakunnan päätökseen?
Asia jäi vaivaamaan, joten lähetin viime viikolla kyselyn Tietosuojavaltuutetun s-postiin. Toistaiseksi ei vastausta.

Samana päivänä lähetin viestin myös päätöksen tuottaneeseen paikkaan. Helsingin hallinto-oikeus yllätti palvelunopeudellaan, positiivisesti. S-postilaatikkooni tuli kyseinen päätös ihmisen lähettämänä muutaman minuutin sisällä, jo ennenkuin sain laitoksen automaattisen vastaanottokuittauksen.

Päätöstä perustelee mm. kappale
Hallinto-oikeus toteaa, että kysymyksessä olevat tiedot koostuvat hautamuistomerkeissä olevista tiedoista. Vainajan elinaikanaan muodostama tahto tai hänen oikeudenomistajiensa muodostama tahto on yksiselitteisesti perustana sille, mihin ja miten hautamuistomerkit pystytetään ja mitä tietoja ne sisältävät. Hautamuistomerkeissä olevat tiedot on nimenomaan tarkoitettukin kenen tahansa nähtäviksi paikalla, johon yleisöllä on hautausmaiden tai vastaavien aukioloaikojen puitteissa vapaa ja esteetön pääsy. Tällöin on kysymys kaikista hautamuistomerkeissä olevista tiedoista mukaan lukien arkaluonteisemmatkin hautamuistomerkeistä ilmenevät tiedot, esimerkiksi vainajan uskontoon viittaavat symbolit ja vastaavat.
Jonkinasteista irtautumista todellisuudesta, jos todella uskovat vainajan tahdon aina toteutuvan, mutta oleellista on mielestäni itse vahventamani lause.

Ei kommentteja: