perjantai 11. kesäkuuta 2010

Naiskeksijä Joroisista

Sanomalehti Hämäläisen numerossa 18.11.1891 oli päällekkäin uutiset
Nainen teollisuuden alalla. Rouva Olga Forstén Joroisten Lehtoniemellä perusti viime toukokuussa nikkelöimistehtaan. Rouva F. hoitaa itse liikettä, jonka palweluksessa on toistaiseksi ainoastaan 5 naista. Tehtaassa kirkastetaan myöskin kullattuja ja hopeoittuja teoksia.

Nainen tehnyt keksinnön. Taskussa kannettavan metrimuuttokoneen on rouva Olga Forstén Joroisissa keksinyt. Numerot ovat painetut lujalle gummikankaalle, jonka voi helposti uudistaa, jos se kuluu tai muuten tahraantuu. Vanhat mitat on
painettu toiselle, uudet toiselle puolelle nauhaa, joka kulkee kahden telan poikki. Nämät pannaan liikkeeseen niiden päihin asetettujen pienten hammasrattaiden avulla siten, että väännetään koneen yläpuolella olevaa pientä nappia. Mainittuja koneita, jotka ovat tuskin 7 centimetrin pituisia ja 4 centimetrin levyisiä, on painettu sekä suomeksi että ruotsiksi.
Haiskahtaa tekstimainonnalta, mutta yritteliäitä naisia on ilo nostaa historiasta esille. Mutta en jaksa sentään selata yli 400 sivua Joroisten rippikirjaa 1890-1899, joka kyllä löytyisi SSHY:n jäsenpuolelta. Google ei tiennyt Olga Forsténista mitään. Joroisten paikallishistoria toivottavasti sentään? Sitä ei ole käsillä, joten jatketaan sanomalehtien parissa.

Joroisista raportoitiin Hufvudstadsbladetiin (7.7.1893) paikallisen naisyhdistyksen toiminnasta. Puheenjohtajanaan Olga Forstén. Yhdistyksen kasvitarhanäyttelystä kertoi Savonlinna 18.9.1896. Suomen naisyhdistyksen kokouksessa Olga Forstén puhui lasten kasvatuksesta maaseutukodeissa (Suomalainen 12.1.1898) ja myöhemmin kansanopistoista (Uusi Suometar 5.4.1897).

Suur-Savossa 22.2.1907 julkaistussa ehdokaslistassa Olga Forstén oli nuorsuomalaisten valitsijayhdistyksessä Mikkelissä, Savonlinnassa, Joroisissa, Rantasalmella ja Kerimäellä. Keski-Savossa 14.03.1907 esitetyn kuvauksen perusteella:
Olga Forsten, naisehdokkaamme, on kansan alempia kerroksia koko ikänsä hellästi muistanut, uhraten aikansa, vaivansa ja työnsä kokonaan kansan eteen, hyväntekeväisyystoimissa y.m. Maatalousasioita on hän lämmöllä harrastanut ja sen eri haarain elvyttämisessä etunenässä kulkenut paikkakunnallaan. Naisasian innokas ajaja hän on ja ponnella tahtoo ajaa parannuksia siinä suhteessa. Kokemus uutterassa elämäntyössä hankittu on hänellä suuri.
Ja tämän kirjoittamisen jälkeen yritin vielä hakua Lehtoniemi, jolla sain kiinni Wikipedian Lehtoniemen konepajasta ja tätä kautta Olga Forstenista, joka on jo nostettu historiasta (hyvin lähdeviittein!), vaikkei jostain syystä tullut Googlesta suoraan ulos.

Ei kommentteja: