keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Ratsastus Eurooppaan

Vuoden alussa metsästin historiasta kertovia sarjakuvia ja olin yllättynyt saaliin suuruudesta. Mutta tulin myös huomanneeksi, ettei niitä kaikkia oltu pääkaupungin seudun kirjastojärjestelmään luokiteltu "historiallisiksi sarjakuviksi" ja kattavan haun tekeminen oli näin hankalaa/mahdotonta.

Niinpä ei ollut suuri yllätys, että asiasanahaulla hakkapeliitat tuloksista löytyi aiemmin minulle tuntematon sarjakuva Ratsastus Eurooppaan. Erään suomalaisen Hakkapeliitta-sotamiehen tarina Ruotsin kuninkaan palveluksessa 30-vuotisen sodan aikana Saksassa v. 1630-1648. Jaakko ja Liisa Sipilän käsialaa olevassa tarinassa on menoa ja meininkiä:
"Ensimmäinen tehtävä vieraalla maalla on etsiä lähin kapakka, jossa pestirahat voitaisiin ryypätä. Pian on juottola täynnänsä suomalaisia sotilaita, oluthuuruja, tupakansavua ja veteraanien tarinoita.

Kellarissa on olut- ja viinivarasto, johon ryöstelevät soldaatit, valtiovallan nuuskijat ja muut uteliaat pysähtyvät kuin seinään... mikä takaa työrauhan... alakellariin, jossa ruhtinaiden salaisista tilauksista tehdään väärää rahaa kattamaan palkkasotureiden ylläpitoa, kohonneita anemaksuja ja diplomaattien kulunkeja."
Kirjastosta oli minulla samaan aikaan lainassa Lars Eric Wolken Krig och krigsmakt under svensk stormaktstid. Siinä oli lupaavasti otsikoitu luku: Hur Jöran Tomasson kom till Prag 1648 - eller en finländare i trettioåriga kriget. Sisällöltään ei (tietenkään) merkittävästi eronnut monista suku- ja paikallishistorioissa esitetyistä vastaavsta koosteista.

Mutta jos joku sattuu olemaan kiinnostunut armeijan riveihin 15.1.1644 Hollolan kihlakunnan Lauhon [sic!] pitäjästä kirjatusta Jöranista, niin tähän kirjaan voi tarttua alkuperäismateriaalin sijaan. Ainakin Jöran pääsi lähtemään Saksasta kotiinpäin eli ei ole mahdotonta, että hänellä olisi jälkeläisiä elossa. Ja saattoi tietenkin olla naimisissa jo lähteissään.

Ei kommentteja: