lauantai 17. huhtikuuta 2010

Vanhoja vitsejä

Julkaistu Uudessa Suomettaressa vuonna 1869 otsikolla Kaikenlaista

Näpsä kysymys. Rouva huusi vähälle pojalleen, joka oli keilasilla huoneen edustalla, että tulisi sisään. "Etkös tiedä", sanoi hän "ett'et saa olla tuolla ulkona, poikani? Mene alas takapihalle, jos tahdot leikitä keiloilla, onhan tänään sunnuntai". "Niin, mutta eikö takapihallakin ole sunnuntai, äiti?"

Isältä, jolla oli kolme poikaa, kysyi pastori kerran, miksikä hän oli aikonut kolme poikaansa, johon rehellinen talonpoika vastasi: "Niin, herra pastori! Minä tahdon, että jokaisesta tulee lukumiehiä. Kallestani pitää tulemaan tuommoinen tohtori, sillä tiedättekö herra pastori, hän ei ole mikään herkku-maha ollenkaan, se poika, jaa hän on oikea sika - hä, hä - voin sanoa. Ja toinen pojistani, hänestä on tuleva pappi, hänestä, herra pastori; sillä hänellä on niin hyvä puhe-lahja, katsokaa, ja aika kita sitte. Ja pieni Ollini, hänestä tulee asian-ajaja (advokati), jos hän saa elää; sillä te ette voi uskoa, kuinka se poika vanhettelee - hä, hä, - aina siitä asti kuin se rupesi koulua käymään ei se ole puhunut ainoatakaan totta sanaa. Ja se on kyllä käyvä hyvin, herra pastori!"

Eräs nuori neito suuteli ylkämiestänsä. Äiti nuhteli häntä siitä, mutta neito puolusti itseään seuraavailla raamatun sanoilla: "mitä te tahdotte että ihmiset teille tekevät, se tehkäät te myös heille".

Ei kommentteja: